Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct závin z kefírového těsta

Jak upéct závin z kefírového těsta | recept na lahodný závin, který se vždy povede. Hned v úvodu bych chtěla poděkovat naší čtenářce Heleně M., která reagovala na článek s receptem na jablečný závin. Paní Helena napsala krásnou zprávu a podělila se o některé recepty ze své sbírky. Moc děkuji a s některými se setkáte na našich stránkách.

Dnešní recept je na těsto s kefírem. S těstem se krásně pracuje, je plastické a nelepí se. Můžete z něj upéct nejenom klasický závin, ale třeba i šátečky s libovolnou sladkou i slanou náplní.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 200 ml kefíru
  • špetka soli
  • jablka
  • rozinky
  • skořice
  • strouhanka
  • kousek másla
  • vejce na potření
1

Do misky prosijte mouku se špetkou soli. Tuk nastrouhejte na nudličkovém struhadle, musí být studený. Přidejte kefír a vypracujte pružné nelepivé těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočívat v chladničce přes noc.

2

Druhý den těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl vytvarujte do válečku a ten následně rozválejte na obdélníkovou placku. Nemusíte při vyvalování podsypávat vál moukou, těsto se vůbec nelepí.

3

Celou plochu těsta posypte strouhankou osmahnutou na másle, nebo strouhaným kokosem. Do středu rozváleného plátu položte jablka nakrájená na plátky, popř. nastrouhaná. Podle uvážení přidejte rozinky, ořechy, sušené švestky, to už nechám na vás. Ochuťte mletou skořicí a zasypte jablka trochou strouhanky.

4

Kratší protilehlé strany těsta přeložte přes náplň podle obrázku. Pak závin uzavřete přehnutím delších stran. Na plech závin položte švem dolů, propíchejte ho na několika místech špejlí (aby mohla unikat pára) a upečte. Závin pečte při 180 °C do zezlátnutí. Před vložením do trouby povrch potřete rozšlehaným vajíčkem.

Kefír lze nahradit podmáslím nebo acidofilním mlékem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z…
Jak upéct slaný štrúdl | recept
Slaný štrúdl | recept. Připravte si vynikající slaný štrúdl. Přípravu slaného štrúdlu zvládne opravdu každý, navíc jeho náplně lze libovolně měni…
Jak upéct jahodový štrúdl
Je červen, sklizeň jahod začala a tak si dovolujeme nabídnout recepty, kde jahody hrají hlavní roli. Začínáme jednoduše, a to závinem s tvarohem a jah…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.