Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravé fazolové cookies | recept

17. Leden 2020
Jak upéct zdravé fazolové cookies

Zdravé fazolové cookies | recept. Fazole a stejně tak i další druhy luštěnin se využívají především pro přípravu polévek, kaší, chilli a dalších slaných pokrmů. Možná znáte také sladké fazolové brownies. Věděli jste však, že se z fazolí dají upéct velmi chutné a zdravé sušenky? Pokud fazole důkladně rozmixujete, nikdo ani nepozná, z čeho jsou sušenky vyrobené, což může být někdy velká výhoda, obzvláště v případě dětí. Na následujících řádcích naleznete jednoduchý návod, jak upéct zdravé fazolové cookies.

Co je potřeba

  • 1 plechovka červených nebo černých fazolí ve slaném nálevu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového nebo kokosového oleje
  • zhruba 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru (případně jiného sladidla)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce slunečnicových či jiných oblíbených semínek
  • kousek kvalitní čokolády
  • špetka soli
  • pečicí papír
1

Fazole propláchneme studenou vodou, abychom vymyli slaný nálev, poté je scedíme a rozmixujeme. Rozmixované fazole ušleháme s vejcem, slunečnicovým či rozehřátým kokosovým olejem a třtinovým cukrem.

Jak upéct zdravé fazolové cookies
2

Poté vmícháme špaldovou mouku, kakao a špetku soli. Kdyby bylo těsto příliš řídké, přisypeme více mouky.

Těsto důkladně promícháme a nakonec do něj vsypeme slunečnicová semínka a na malé kousky pokrájenou čokoládu.

Jak upéct zdravé fazolové cookies
3

Hotové těsto necháme chvíli ztuhnout v lednici a poté z něj navlhčenýma rukama tvarujeme placičky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Jak upéct zdravé fazolové cookies
4

Fazolové cookies pečeme asi 25-30 minut při teplotě 180 °C. Necháme je vychladnout a můžeme podávat. Zbylé sušenky skladujeme v suchu v uzavíratelné nádobě.

Jak upéct zdravé fazolové cookies

Tipy

  • Namísto kakaa můžete použít karob, případně sušenky dochutit mletou skořicí nebo vanilkou.
  • Semínka lze nahradit či doplnit ořechy, sušeným ovocem, strouhaným kokosem apod.
  • Pokud máte čas a chuť, použijte klidně sušené fazole. Nejprve je klasicky namočte přes noc a poté uvařte doměkka.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct sušenky z amarantu | recept
Jak upéct sušenky z amarantu | recept
Sušenky z amarantu | recept. Laskavec, amarant nebo domorodý název kiwicha patří rostlině, kterou využívali už staří Mayové. Je to nepravá obilnina, j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.