Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli

Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli

Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli. Existuje mnoho způsobů, jak uskladnit úrodu kořenové zeleniny a dalších druhů zeleniny vhodných pro přípravu polévky. Kořenovou zeleninu můžete přes zimu snadno uchovat v bednách s pískem, dá se však samozřejmě také zamrazit (více se dozvíte zde: Jak správně zmrazit zeleninu) či usušit (recept na domácí ochucovadlo: Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). V následujícím článku naleznete návod, jak uskladnit zeleninu do polévky naloženou v soli.

Co je potřeba

  • 1 kg očištěné zeleniny
  • 200 g mořské či himalájské soli
  • čerstvé bylinky
  • čisté skleničky a víčka
1

Následující postup je vhodný nejen pro kořenovou zeleninu (např. mrkev, petržel, celer, pastinák, řepu apod.). Přidat můžete také další druhy vhodné pro přípravu polévky – např. brokolici, květák, kapustu, kedluben, řapíkatý celer, hrášek, pórek, cibuli, česnek atd. Použijte klidně i celerovou, mrkvovou či petrželovou nať a čerstvé bylinky (do polévky se hodí zejména petrželka, libeček, smil italský, do některých polévek pak i kopr).

2

Postup je velmi jednoduchý: Očištěnou a důkladně omytou zeleninu nastrouháme nahrubo, případně pokrájíme na malé kousky (nejsnazší je použít elektrický sekáček či krouhač), v míse ji poté důkladně promícháme se solí a nasekanými bylinkami.

3

Směsí následně plníme čisté zavařovací skleničky a zeleninu do nich důkladně vmačkáme. Nakonec skleničky zavíčkujeme a uložíme je na chladném a tmavém místě, kde nám zelenina vydrží po celou zimu. Takto naloženou zeleninu lze použít pro přípravu vývarů, zeleninových i luštěninových polévek. Postačí pouze pár lžic zeleninové směsi.

Tipy

  • Zelenina nakládaná v soli se dá použít nejen do polévky, ale také do různých omáček, pod maso apod.
  • Pokud byste chtěli trvanlivost prodloužit, je možné zeleninu ve skleničkách zavařit.

Varování

Směs je velmi slaná, proto je třeba dát při přípravě polévky pozor, abychom ji nepřesolili.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.