Přejít k hlavnímu obsahu

Jak usmažit česnekové výhonky s masem a něco navíc

11. Červen 2021

Smažené česnekové výhonky s masem | recept. Konečně se na trzích objevily mladé česnekové výhonky. Když na ně náhodou narazíte, neváhejte a nakupujte. Jsou v prodeji jen velmi omezenou dobu a byla by škoda se o ně ochudit. Cena za tuto zeleninu je zatím příznivá, v budoucnosti určitě poroste (až si zákazníci zvyknou). Následující recept je inspirován kuchařským předpisem ze sešitkové kuchařky čínských jídel. Tato kuchařka vyšla někdy v 70. letech minulého století a napsala ji Číňanka, žijící v Praze.

Co je potřeba

  • 250 g vepřové kýty
  • 1 talíř pokrájených výhonků
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 kávová lžička vegety
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na obalení masa:

  • 1 bílek
  • 1,5 kávové lžičky Solamylu

 

1

Česnekové výhonky jsou mladé výhonky česneku paličáku. Prodávají se ve svazcích podobně jako chřest. Tyto mladé výhonky se z rostliny vylamují, aby neodebíraly sílu rostoucímu česneku (palici). Výhonky se sklízejí mladé, nezdřevnatělé, křehké se zárodkem květenství. Výhonky obsahují stejné zdraví prospěšné látky jako česnekové stroužky, ale v menší koncentraci. Zpravidla nepůsobí potíže ani lidem nesnášejícím česnek. Výhonky se mohou používat jako náhrada fazolových lusků. Velmi dobře se zmrazují, uchovávají si původní barvu.

2

Z výhonků oddělíme část se zárodkem květenství a odložíme ji stranou, pro pozdější použití. Stonky důkladně omyjeme a pokrájíme je na drobné, stejně velké kousky. Maso z vepřové kýty nakrájíme po vláknech na kousky a obalíme v bílku se Solamylem.

3

Na rozpálený, chuťově neutrální olej nebo vepřové sádlo vložíme maso. Maso vařečkou rychle oddělujeme od sebe, aby se neslepilo. Když maso zbělí, přidáme česnekové výhonky a ihned je posolíme. Jakmile výhonky lehce zavadnou, přidáme ostatní suroviny a ještě několik minut promícháváme. Jestliže se maso připaluje. Přidáme polévkovou lžíci octa a necháme ho odpařit.

4

Správně připravené výhonky jsou křehké, poloměkké se zachovalou barvou. Podáváme s rýží. Rýže k čínským pokrmům se připravuje bez soli, nemá přehlušit chuť hlavního pokrmu.

5

Ze zbytků výhonků s květenstvím si udělejte vynikající základ do omáček, na grilování, pesto, topinky... Rozsekejte je v robotu nástavcem s noži. Na 1 kg výhonků přidejte 200 g soli a ½ l oleje. Promíchejte a napěchujte do sklenic. Horní vrstvu musí pokrývat olej. Nezavařujte, vydrží v chladu bez ztráty barvy a chuti až rok. Olej musí být chuťově neutrální – řepkový nebo slunečnicový, sůl je nejlepší mořská, ale obyčejná také poslouží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rybu s jogurtem | recept
Jak upéct rybu s jogurtem | recept. Ryby by se měly na našem stole objevovat co nejčastěji, odborníci doporučují zařazovat ryby do jídelníčku alespoň…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.