Přejít k hlavnímu obsahu

Jak usmažit pohankovo-bramborové placky se špenátem | recept

Pohankovo-bramborové placky se špenátem | recept. Bramborové placky zná každý, často v oblíbené kombinaci se švestkovými povidly či naslano s uzeninou. V následujícím receptu jsou brambory netradičně zkombinovány s pohankou, která tak plackám dodá na křupavosti. Placky jsou doplněny špenátem, který pokrm nejen chuťově doladí, ale zároveň hraje i estetickou funkci. Vyzkoušejte si připravit křupavé pohankovo-bramborové placky.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 200 g pohankové lámanky
  • 200 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • špetka majoránky
  • špetka soli a pepře
  • (případně trochu hladké mouky nebo bramborového škrobu na zahuštění)
  • rostlinný olej na opékání
  • 200 g špenátu (listového nebo drceného)
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 menší cibule nebo jarní cibulka
1

Nejprve si připravíme pohanku. Pohankovou lámanku namočíme přibližně na 30 minut do vody, poté ji přivedeme k varu a asi 5 minut vaříme. Následně pohanku slijeme a necháme v teplém hrnci dojít.

2

V dalším kroku nastrouháme brambory najemno. Dáme je na vál nebo vložíme do hodně hluboké mísy. Rozklepneme k nim jedno vejce a přidáme již připravenou pohanku.

3

Přisypeme sušenou nebo čerstvou nasekanou majoránku, osolíme a opepříme. Všechny ingredience zpracujeme na tužší těsto. Pokud by bylo příliš řídké, můžeme přisypat trochu hladké mouky nebo bramborového škrobu. Záleží na typu brambor, proto množství mouky nebo strouhanky volte podle situace.

4

Placky můžeme tvarovat pomocí ruky nebo těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme ho a vykrajovátkem vytvoříme kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme na něm jednotlivé placky dozlatova. Hotové placky osušíme na papírové utěrce a uchováváme je v teple.

5

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme trochu oleje a zpěníme na něm cibuli. Česnek prolisujeme do hrnce k cibuli a také ho chvíli opékáme dozlatova. K opečenému česneku a cibuli přidáme špenát a necháme ho povolit. Trochu ho podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit doměkka. Nakonec špenát dochutíme solí případně pepřem.

6

Nakonec na talíře rozdělíme křupavé pohankovo-bramborové placky, na ně navršíme připravený špenát a ihned podáváme. Přeji vám dobrou chuť. .

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

foto archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Krkonošské sejkory | recept. Připravit krkonošské sejkory není obtížné, a ani předpis uvedený v článku není třeba striktně dodržovat – v každé domácno…