Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit chalupářskou polévku | recept na svačinovou polévku

Jak uvařit chalupářskou polévku | recept na svačinovou polévku. Polévka z dnešního receptu se řadí mezi tzv. svačinové. Je hustá a poměrně sytá. Nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě propojí a „uleží se“. Jedinou nevýhodou je to, že příprava se protáhne. Fazole se musí namočit den předem. Zkuste tuto polévku uvařit, opravdu stojí za to.

Co je potřeba

  • 250 g fazolí
  • hrst sušených hub
  • 1 středně velká cibule
  • 3 velké brambory
  • 1 l vývaru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 120 ml zakysané smetany
  • kopr
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • mletý pepř
  • máslo
1

Fazole namočte na noc do studené vody. Fazole mohou být jakékoliv, nezáleží na barvě. Druhý den ráno namočte sušené houby, musí být namočené nejméně 2 hodiny před přípravou polévky. Fazole propláchněte a v čisté vodě bez soli uvařte doměkka. Pak sceďte a prozatím odložte stranou.

2

Připravte si zeleninu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak cibuli. Kořenovou zeleninu očistěte a pokrájejte na kousky. Čerstvou kořenovou zeleninu můžete nahradit mraženou nebo sušenou.

3

Na kousku másla osmahněte cibuli, přidejte kousky brambor, zeleniny a scezené sušené houby. Zalijte vývarem, okořeňte a vařte doměkka. Jakmile zelenina změkne, část odeberte, vložte do hrnce polovinu vařených fazolí a vše rozmixujte. Pak vraťte odebranou zeleninu a zbytek fazolí. Prohřejte a odstavte. 

4

Nakonec vmíchejte posekaný kopr podle chuti a zakysanou smetanu. Chcete-li mít polévku ještě sytější, je možné do každé porce na talíři přidat vejce natvrdo nebo naměkko, podle chuti každého strávníka.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.