Cikánský guláš | recept. Následující recept mám zapsaný ve stařičkém zděděném sešitku jako cikánský guláš. Název ponechávám, i když je diskutabilní. Správný guláš se vaří zásadně z hovězího masa, zde se doporučuje vepřové. No a cikánský? Snad to nebude nikomu vadit. Pamatujete film Cikáni jdou do nebe? Tak guláš podle tohoto receptu je tak barevný, jako byly šátky mladých cikánek z filmu.
Co je potřeba
500 g masa
300 g rajčat
4 středně velké cibule
3 stroužky česneku
2 barevné papriky
2 feferonky
2 lžičky sladké papriky
1 polévková lžíce hladké mouky
4 lžíce kečupu
sůl
mletý černý pepř
sádlo
125 ml vývaru nebo vody
1
Vepřové maso z plece nakrájejte na kostky a obalte v hladké mouce promíchané s paprikou.
2
Veškerou potřebnou zeleninu očistěte, omyjte a pokrájejte. Rajčata na kousky, česnek na plátky, papriku na proužky, polovinu cibule na kostičky a druhou polovinu na proužky. Feferonky můžete nechat celé a v pokrmu je nechat jen vyvařit, nebo je velmi jemně nakrájejte. Mohou se i vynechat, nejsou nutnou přísadou.
3
Na sádle zprudka opečte maso a po zatáhnutí ho děrovanou naběračkou přendejte na talíř. Do zbylého tuku na pánvi vhoďte cibuli na kostičky, česnek a feferony. Osmažte dorůžova. Přidejte kečup, vývar nebo vodu a vraťte ke směsi maso.
4
Na malé kousky pokrájená rajčata přidejte k masu, vše osolte a vařte. Občas zamíchejte.
5
Před úplným změknutím masa vhoďte papriku a cibuli nakrájenou na proužky. Dovařte. Maso musí být měkké a paprika s cibulí na skus. Okořeňte mletým pepřem a případně dosolte. Podávejte s chlebem.
Kuřecí peperonata | recept. Peperonata je původem italská zeleninová příloha k rybám a masu. Peperonata je jednoduchá na přípravu a nepotřebujete na n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku