Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept

Jak uvařit dhal z červené čočky | recept. Dhal – to je doslova dar indické kuchyně. Ta dokonalá souhra typického indického koření s dokonale vyladěnou indickou pikantností vás jednoduše okouzlí.  A okouzleni budete i velice snadnou a rychlou přípravou. Přesně tak totiž tuto voňavou, hustou polévku či kaši s luštěninovým základem připravíte.

Co je potřeba

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • ½ lžičky kari koření
  • 1/2lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 plná hrst čerstvého koriandru
  • 1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • ¾ l vývaru
  • 250 g červené čočky
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce žervé na zjemnění 
1

Ve větším hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor.

2

Jakmile začnou suroviny získávat zlatavou barvu, přidejte veškeré koření (červená kari pasta, bobkový list, kari koření, mletý zázvor, mletý koriandr, mletý i celý římský kmín).

3

Koření do vytvořeného cibulového základu zapracujte a jakmile se rozvoní, přidejte nakrájená rajčata z plechovky a 0,5 l vývaru. Společně nechejte pár minut prohřát.

4

Poté přisypte červenou čočku a vařte doměkka přibližně 10 – 15 minut. Pokud se čočka mírně rozvaří, není to rozhodně na škodu, dhal zahustí. V průběhu vaření dolévejte zbylý vývar. Pokud ale chcete dhal spíše kašovité konzistence, dolití vývaru není nutné.

5

Přilijte kokosové mléko a opět chvilku povařte, cca 5 minut.

6

Na závěr vyndejte bobkové listy, přidejte dle chuti sůl a pepř a přisypte nasekaný čerstvý koriandr. Rovněž přidejte žervé na zjemnění. Množství žervé volte dle své chuti. Já ho přidávám na dodatečné zjemnění v případě, že je dhal až příliš řízný. Společně pár minut prohřívejte.

Dhal podávejte nejlépe s uvařeným bulgurem či rýží basmati. Zvolit můžete rovněž pečivo či typický indický chléb naan.

Pokud doma nejste vybaveni veškerým kořením uvedeným v receptu, nezoufejte a sáhněte po směsi koření Garam masala, ve kterém je doslova vše v jednom.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.