Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit domažlické vepřové ragú

Domažlické vepřové ragú je tak trochu jiná varianta hospodského guláše. U nás je docela oblíbené a občas si ho s rýží dáme. Recept je originál, podle kterého se v restauracích připravoval. Nemusíte ho dodržovat „do posledního gramu“, recept si upravte podle sebe, nic nezkazíte. Zakysaná smetana se dá nahradit sladkou. V původním receptu není druh přesně definován. Pokrm je velmi jednoduchý, poměrně rychle hotový, a proto ho doporučuji.

Co je potřeba

  • 750 g vepřové plece
  • 100 g cibule
  • 1 vejce
  • 80 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 15 g mleté sladké papriky
  • 800 ml vody nebo vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 20 g soli
  • 120 g sádla
1

Na sádle osmahněte pokrájenou cibuli do světle růžové barvy. Přidejte kostky z vepřové plece a opečte ze všech stran. Jakmile maso zbělá, zasypte ho sladkou paprikou, solí a chvilku míchejte. Pak podlijte částí vývaru a duste doměkka. Podle potřeby přidávejte vývar a občas promíchejte.

2

Měkké maso posypte moukou, promíchejte a zalijte zbylým vývarem. Nechte mouku provařit a odstavte. 

3

Ragú nechte několik minut zchladnout a teprve pak vmíchejte zakysanou smetanu z kelímku. Smetana se nesmí přidávat do vařící tekutiny, srazila by se. Sražení lze předejít. Vmíchejte lžičku hladké mouky do smetany a tu teprve potom přidejte do omáčky.

4

Každou porci ragú na talíři posypeme směsí vařeného vejce natvrdo, hrášku a sterilované okurky. Jako příloha se nejvíce hodí rýže, avšak doporučované jsou i brambory a noky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.