Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hráškovo-bramborové pyré | recept

Hráškovo-bramborové pyré | recept. Tipů na dětská jídla není nikdy dost. Následující recept je důkazem, že pro děti je nejlepší volit jednoduché pokrmy. Hráškovo-bramborové pyré může sloužit jako příloha, ale lze jí použít i jako samostatné jídlo, třeba večeři. Výhodou je, že do bramborové kaše, kterou děti zbožňují, snadno schováte i zeleninu. Ani výrazně zelená barva by neměla vadit, hrášek se u dětských strávníků těší většinou oblibě. Pokud děti navíc pustíte k tomu, aby vám s přípravou pomohly, tak se budou na jídlo o to více těšit. Vyzkoušejte jednoduchý recept na hráškovo-bramborové pyré, pokrm je hotový za chvíli a pochutnají si určitě i dospělí.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 100 g hrášku
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • trochu slunečnicového oleje
  • 2 lžičky másla
  • 1-2 lžíce mléka
  • sůl a pepř na dochucení
1

V prvním kroku si odrhneme brambory a zbavíme je slupky. Nakrájíme je na menší kostky. Ty vhodíme do hlubšího hrnce, budeme v něm pak pokrm mixovat, volte tedy nádobu tak, aby vám z ní všechno nelítalo ven. Brambory zalijeme vodou, vložíme na sporák, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Hrášek si odvážíme, patřičné množství nasypeme do sítka či cedníku a propláchneme vlažnou vodou, to v případě že pracujeme s mraženým hráškem. Čerstvý postačí vyloupat z lusků a propláchnout.

2

Než se dovaří brambory, oloupeme si cibuli i česnek. Oboje nasekáme na drobno. V pánvi nebo v menším rendlíku rozehřejeme olej a cibuli i česnek na něm opečeme. Jakmile začne oboje zlátnout, stáhneme plamen na minimum a necháme dojít. U elektrických sporáků můžeme vypnout úplně, plotýnka je dostatečně rozehřátá a cibuli i česnek na ní krásně dojdou.

3

Když jsou brambory téměř hotové, přisypeme k nim do hrnce hrášek, aby se prohřál. Poté slijeme vodu. Máslo a mléko si rozpustíme a vlijeme do hrnce. Množství mléka volíme podle moučnatosti brambor. Do hrnce přidáme i opečený česnek a cibuli a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Nakonec ještě dochutíme solí a pepřem podle chuti. Podáváme samotné nebo s pečivem či jako přílohu k masu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace…
Jak na zeleninové placky | recept
Zeleninové placky | recept. Máte rádi bramborák, ale bývá vám po něm těžko? Vyzkoušejte následující recept na zeleninové placky. Základ je podobný jak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.