Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit jahodový džem s kokosem | recept

Jahodový džem | recept. Jahody jsou oblíbeným prvním ovocem, které uzrává na zahrádkách. Jahody jsou všestranně využitelné v kuchyni, ale nejlahodnější a nejchutnější jsou čerstvé. Jestliže se ale urodí větší množství plodů, je potřeba je zpracovat. Jednou z mnoha možností je vaření džemu. Dnes jsou na trhu přípravky, které dobu vaření výrazně zkrátí a nemusíte strávit v kuchyni celý den. Výsledek domácího marmeládování je mnohem chutnější než průmyslově vyráběné džemy. Jahodové džemy můžete připravit s různými vylepšeními. Přidejte k jahodám třeba mátu, květ lípy nebo bezinky, okvětí růže, vanilku… Následující recept je s přidáním kokosové moučky.

Co je potřeba

  • 1 kg jahod
  • 10 g pektinu
  • 0,5 kg – 1 kg cukru
  • 70 g strouhaného kokosu
1

Jahodový džem můžeme vařit podle způsobu našich babiček. Jahody prosypeme cukrem, rozmačkáme a necháme stát alespoň dva dny. Lehké zkvašení není na závadu. Pak směs přecedíme, tuhé části dáme stranou a cukernou šťávu odpařujeme v nádobě s co nejširším dnem. Když se šťáva zredukuje na polovinu, přidáme ocezené jahody a vaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme příchutě a citronovou šťávu. Vaříme nejvýše z 1 kg surovin, aby se ovoce nezahřívalo příliš dlouho.

2

Naštěstí jsou na trhu pektinové přípravky, které dobu vaření zkrátí. Na džemy si seženeme čistý citrusový pektin. Je nejvýhodnější, protože neovlivňuje chuť ovoce, ke kterému ho přidáme. Na internetu je mnoho prodejců, stačí porovnat ceny a vybrat si. Druhou, dražší možností, je nákup želírovacích směsí. Džem budeme vařit z 1 kg jahod. Jahody očistíme, zastříkneme vodou a pod poklicí povaříme.

3

Když jahody pustí šťávu, rozmačkáme je šťouchadlem na brambory a necháme povařit. Na 1 kg jahod potřebujeme 10 g čistého pektinu. Ten smícháme se 100 g krystalového cukru a vsypeme ho za stálého míchání do vařících se jahod. Povaříme 1 minutu a přidáme zbývající cukr. Od doby, kdy začnou jahody s cukrem znovu vařit, vaříme ještě 6 minut.

4

Po dobu varu sbíráme z jahod odpěňovačkou vytvořenou pěnu. Pěna ničemu neškodí, ale ve výsledném džemu nevypadá příliš hezky. Podobá se plísni. Po 6 minutách vaření vsypeme k jahodám strouhaný kokos, vše promícháme a necháme 5 minut odstát.

5

Plníme do čistých sklenic asi centimetr pod okraj. Uzavřeme víčkem a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Za tuto dobu se ohřeje víčko a džemy už se nemusejí zavařovat. Tímto postupem uvaříte každý džem, nejenom jahodový. I bez následného zavaření se džemy nekazí a vydrží beze změny chuti 2 roky.

6

Poznámka: Při použití želírovacích přípravků 2 v 1 nebo 3 v 1, postupujte dle návodu na obalu. Příchutě přidávejte před koncem vaření.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články