Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kulajdu | recept

Jak uvařit kulajdu | recept. Polévka původem z jižních Čech vyniká svou charakteristickou chutí, kterou si můžeme dopřát po celý rok. Kulajda však nejvíce chutná v houbové sezóně, kdy ji doplníme čerstvými, vlastnoručně posbíranými houbami. Recept na polévku kulajdu krok za krokem v receptu níže.

Co je potřeba

40 minut času

1 kg brambor

200 g čerstvých hub

80 g cibule

60 g másla nebo rostlinného tuku

40 g polohrubé mouky

2 slepičí vejce

2 dl kysané smetany

kopr a na dochucení kulajdy

bobkový list, kmín, pepř a sůl

1

Čím recept na kulajdu začíná? Brambory očistěte a zbavte slupek. Nakrájejte na větší kostičky a uvařte je v hrnci s vodou, přidejte sůl, kmín a bobkový list.

2

Mezitím si připravíme pánev, rozpustíme část másla a na něm zpěníme cibuli, kterou jsme si nakrájeli nadrobno. Nakrájejte čerstvé houby a vhoďte je do pánve se zpěněnou cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte kmín a směs na kulajdu poduste.

3

Nyní si připravíme světlou jíšku. Jak na to? Vezmeme zbylé máslo, mouku, zalijeme vodou a povaříme. Vejce uvařená natvrdo zbavíme skořápek a posekáme.

4

Slepičí vejce, brambory a houby smícháme, do kulajdy přilijeme kysanou smetanu, která polévku zjemní. Dochutíme solí, případně okyselíme podle chuti a kulajdu ještě necháme projít varem.

5

Nakonec do již uvařené kulajdy přidáme kopr. Výtečná polévka je hotová, kulajdu můžete podávat. Pro dozdobení můžete na talíř doprostřed polévky položit překrojené natvrdo uvařené vejce a lžičku zakysané smetany. Dobrou chuť!

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
Plzeňské rozpeky | recept. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta, které jsou pečené v troubě. Na Plzeňsku se rozpeky podávají jako příloha k dušené m…
Jak udělat tatarák z brambor | recept
Jak udělat tatarák z brambor | recept. Tatarák z brambor? Rychlá večeře, vhodná i pro vegetariány. Tatarák z brambor se sice nevyrovná klasickému maso…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.