Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit květák se žampiony a česnekem

Jak uvařit květák se žampiony a česnekem | vege recept na rychlé zeleninové jídlo. Nechte se inspirovat novým receptem na lehký zeleninový oběd. Recept je vhodný i pro vegeteriány a vegany. Vegetariáni mohou k přípravě využít přepuštěné máslo, vegani budou smažit na oleji. Takto připravený květák chutná nejlépe tehdy, jestliže si dáte práci s jeho opečením. Trvá to trochu déle a musí se pečlivě obracet, aby se nepřipálil (byl by hořký). Hotové jídlo se může podávat i jako příloha k masu.

Co je potřeba

  • 1 menší květák
  • 500 g žampionů
  • 5 stroužků česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 4 lžíce oleje nebo ghí
  • trochu vody nebo zeleninového vývaru
  • lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
1

Cibuli a česnek oloupejte a pokrájejte nadrobno. Množství česneku můžete upravit podle vlastního uvážení. Čerstvý česnek lze nahradit přiměřeným množstvím česneku sušeného.

2

Čerstvé žampiony nasucho očistěte a oloupejte klobouky. Menší houby s čistě bílým neomačkaným kloboukem se loupat nemusejí. Menší plodnice nechte celé, větší překrojte.

3

Květák rozeberte na malé růžičky a odkrájejte košťál, nechte jen takovou část, aby se růžičky nerozpadly. Odkrájené části využijte na polévku nebo do zeleninového vývaru.

4

V pánvi s vyšším okrajem nebo ve woku rozehřejte tuk. V rozpáleném tuku osmahněte připravenou cibuli a česnek. Smažte asi 3 minuty za stálého míchání. Přidejte houby  a při vysoké teplotě zhruba 5 minut míchejte, aby se odpařila voda, kterou uvolní. Nechte houby lehce opéct.

5

K opečeným houbám vložte syrové květákové růžičky a znovu přibližně 10 minut vařte a občas promíchejte. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vývarem ze zeleniny. Vařte dokud květák nezměkne.

6

Na závěr okořeňte tymiánem, pepřem a osolte podle chuti. Hotový pokrm obsahuje jen málo šťávy. Podává se bez přílohy nebo s dušenou rýží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.