Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit maďarskou žampionovou polévku | recept

Maďarskou žampionovou polévku | recept. Recept na tuto polévku pochází z maďarské kuchyně. Možná se vám bude zdát povědomá a budete mít pravdu, velmi se podobá české kulajdě. Nemá cenu se přít, který postup je originální a správný, je mnoho jídel s různými názvy, která jsou téměř totožná. Nic to nemění na tom, že žampionová polévka má  lahodnou chuť a pro milovníky kopru je jako stvořená.

Co je potřeba

  • 250 g  čerstvých žampionů
  • 220 ml kysané smetany
  • 500 ml mléka
  • 150 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 l vody
  • 1 cibule
  • 3 středně velké brambory
  • 1 žloutek
  • 3 bobkové listy
  • 2 vařená vejce natvrdo
  • čerstvý kopr v množství podle vlastního uvážení
  • sůl
  • mletý černý pepř
1

Žampiony opláchněte a nakrájejte na plátky. Vložte do hrnce s rozpuštěnými 100 g másla, krátce poduste a zalijte vodou. Přidejte celou oloupanou cibuli, na malé kostičky nakrájené brambory, koření, sůl a vařte, dokud nebudou brambory poloměkké.

2

Zbylé máslo rozpusťte v rendlíku a zasypte moukou. Upražte jíšku a rozřeďte ji mlékem. Jakmile jsou brambory poloměkké, vyjměte cibuli a jíšku v polévce prošlehejte. Vařte společně ještě asi 10 minut. Pak odstavte.

3

Do lehce zchladlé polévky vmíchejte smetanu s rozmíchaným žloutkem.

4

Nakonec přidejte kopr podle chuti a toho, jak moc ho máte rádi. Veškeré zelené bylinky se do polévek přidávají až po částečném zchladnutí, aby si uchovaly výrazné aroma a svěží zelenou barvu. Polévka je hotová, případně ji dosolte a můžete ihned servírovat. Podává se s vejcem uvařeným natvrdo, které podélně rozkrojte.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články