Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit poctivé houbové kyselo, které si budete připravovat často a rádi

Houbová sezona je v letošním roce v plném proudu. Pokud u vás právě teď po nocích nebloudí medvědi a můžete bez obav do lesa, určitě vyrazte a nasbírejte pár krásných, zdravých hřibů, které jsou do kysela nejlepší. Pokud máte houby rádi, bude vám polévka, jež se připravuje po staletí, jistě chutnat. Pokud do lesa nechodíte, nebo houby nepoznáte, při nejhorším můžete koupit i lesní houby sušené. Jsou sice drahé, ale pokrmy z nich připravené chutnají podobně báječně, jako když si je usušíte svépomocí.

Co je potřeba

Na polívku do klasického 5 l hrnce budete potřebovat:

  • 2 cibule
  • Hrst sušených lesních hub
  • 0,5 kg brambor
  • 4 vajíčka
  • Balíček chlebového kvásku
  • Sůl
  • 150 g másla
  • Kmín
  • Voda

Pokud je vás doma pár, nebo polívku nechcete jíst opakovaně, můžete ji připravit např. z poloviční dávky.

Postup

Nejlepší je už večer namočit chlebový kvásek do 4 l studené vody umístěné ve velkém hrnci a nechat jej přes noc pracovat. Ovšem můžeme tak učinit i před vařením, minimálně hodinu by měl stát. I sušené houby před vařením namočíme do studené vody, aby změkly. Tady ale postačí namočit je na 20 minut.

Mezitím si pečlivě umyjeme brambory, protože je budeme vařit ve slupce. Jde o zdravější alternativu – pod slupkou je nejvíc vitaminů. Jakmile je uvaříme, můžeme, ale nemusíme je oloupat, dle libosti. Nakrájíme je na větší kostičky.

Pak namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, vsypeme špetku soli i kmínu, houby a dáme vařit. Necháme probublávat asi hodinu, aby kvásek zesklovatěl a postupně zhoustnul. Během vaření polévku tu a tam promícháme.  

Pak oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a na másle osmahneme. Přidáme syrová vajíčka a promícháme. Není třeba vajíčka smažit, jde o to, aby byla částečně syrová. Potom, co voda s kváskem nebude kalná, je hustá a má barvu hezky sklovitou, můžeme vmíchat cibuli s vejci a chvíli povaříme. Vajíčka se tak srazí a dovaří.

Nakonec přidáme brambory nakrájené na kostičky a podáváme.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

čočková polévka
Jak uvařit čočkovou polévku – recept
Čočková polévka patří ke zdravým polévkám, které nám poskytnou vlákninu, bílkoviny, díky slupkám z čočky přispěje k očistě střev, dokonale z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.