Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pravý maďarský guláš | recept

Maďarský guláš | recept. Následující článek vám poradí, jak si doma připravit pravý maďarský guláš. Guláš je původem pokrm maďarských pastevců, připravoval se nad otevřeným ohněm v kotlíku a měl podobu husté gulášové polévky. Zásadně se nemíchal, jen se kotlíkem potřásalo. My ho občas míchat budeme, ale postup a suroviny dodržíme. Maďarský guláš se zásadně nezahušťuje, použité přísady ho zahustí samy. Důležité je maso, budeme potřebovat hovězí kližku. Kližka obsahuje hodně kolagenu, který se varem uvolňuje a zahustí pokrm. Proto guláš nevaříme v tlakovém hrnci, ale pozvolna v obyčejném nádobí.

Co je potřeba

  • hovězí kližka
  • cibule
  • 3 lžíce sádla
  • rajčata čerstvá nebo v plechu
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • čerstvé paprikové lusky
  • sůl
  • voda
1

Hovězí kližku nakrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme nahrubo a dodržíme pravidlo, že cibule musí být stejné množství jako masa. Nejedná se ovšem o váhové množství, ale objemové. Příliš mnoho cibule by dodalo pokrmu sladkou chuť. Množství odměříme v miskách.

2

Ve vhodné nádobě rozehřejeme vepřové sádlo a osmahneme cibuli do světle hnědé barvy. Pozor, abychom ji nepřipálili. K cibuli přidáme asi 4 větší pokrájená rajčata. V zimě jsou lepší rajčata v plechu, mají lepší chuť. Necháme za občasného promíchání odpařit tekutinu.

3

Když se voda z rajčat vyvaří, přidáme mletou sladkou papriku, špetku pálivé papriky a maso. Mícháme a opékáme maso asi 10 minut, teprve pak solíme. Po této době bude maso zatažené a všechna chuť zůstane uvnitř. Zalijeme trochou vody, maso se musí dusit, ne vařit. Přikryjeme poklicí a zvolna dusíme za občasného promíchání. Je-li třeba, přidáme vodu.

4

Maso dusíme podle stáří zvířete hodinu až dvě. Před koncem varu přidáme pokrájenou zeleninovou papriku. Nejlepší jsou papriky slovenské nebo maďarské, tenkostěnné. V zimě použijeme mraženou nebo lečo. (Tady se lehce odchýlím od předpisu, v zimě dávám papriku až nakonec jako ozdobu a klidně třeba žlutou). Povaříme chvilku, papriky změknou a guláš by měl být dostatečně hustý. Podle chuti přidejte feferonku. Podáváme s chlebem, bramborem nebo tarhoňou.

    Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

    Foto archiv Mirky K.

    Hodnocení
    Zatím žádné komentáře. Buďte první!

    Další zajímavé články

    Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. Experi…
    Jak upéct rybu s jogurtem | recept. Ryby by se měly na našem stole objevovat co nejčastěji, odborníci doporučují zařazovat ryby do jídelníčku alespoň…
    Cikánský guláš | recept. Následující recept mám zapsaný ve stařičkém zděděném sešitku jako cikánský guláš. Název ponechávám, i když je diskutabilní. S…