Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rebarborový džem se zázvorem a malinami | recept

Rebarborový džem se zázvorem a malinami | recept. Rebarbora neboli reveň je velmi stará kulturní rostlina. První zmínky o ní pocházejí z Číny 2700 let před naším letopočtem. Rebarbora se sklízí časně na jaře, čím blíže k létu, tím více stoupá v rostlině obsah kyseliny šťavelové a reveň se nedoporučuje konzumovat. Pro kuchyňské použití se sklízejí řapíky. Rebarbora je zelenina, ale zpracovává se jako ovoce na koláče, knedlíky, zavařeniny. Velmi chutný džem je z malin nebo jahod a rebarbory. Bohužel, v našich podmínkách nedozrávají jahody v době sklizně reveně. Doporučuji si reveň předvařit do mrazničky.

Co je potřeba

  • 500 g rebarbory
  • 50 g zázvoru
  • 500 g jahod, malin nebo jejich směsi
  • 1 citron i s kůrou
  • 1000 g cukru
  • pektin nebo želírovací přípravek
1

Rebarboru očistíme, řapíky oloupáme a pokrájíme na tenké plátky. Zasypeme je 100 g cukru a promícháme. Necháme odstát 2 hodiny při pokojové teplotě. Rebarbora pustí vodu a stonky zkřehnou. Reveň si připravíme do nádoby, ve které ji budeme vařit. Měla by mít širší dno, aby džem pěkně houstl.

2

Zatímco rebarbora odpočívá, připravíme si další suroviny. Zázvor oloupeme a pokrájíme na droboučké kostičky. Z jahod odstraníme kališní lístky a nakrájíme je na plátky. Maliny prolisujeme a zbavíme zrníček přes velmi jemné síto. Jestliže maliny přidáváme v menším množství, zrníčka neodstraňujeme, v hotovém výrobku se ztratí. Citron rozkrojíme na polovinu, vymačkáme šťávu a obě poloviny vymačkaného citronu přidáme k rebarboře.

3

Na mírném ohni rozvaříme reveň s citronem. Nádobu necháme přikrytou poklicí. Celé to bude trvat asi 6 minut. (Takto připravenou směs si můžeme zamrazit pro pozdější využití.) K vzniklé kaši přidáme jahody a maliny, přivedeme do varu a přidáme pektin, nebo želírovací přípravek promíchaný s trochou cukru. Povaříme 1 minutu.

4

Přidáme zbývající množství cukru, důkladně promícháme a od doby, kdy se směs začne znovu vařit, vaříme ještě 5-7 minut. Po celou dobu občas mícháme, aby se džem nepřipálil. Po uplynutí doby varu džem odstavíme, necháme asi 5 minut stát a pak plníme do sterilizovaných sklenic. Uzavřené sklenice otočíme na 10 minut dnem vzhůru, nezavařujeme, nekazí se.

5

Nezvyklou, ale vynikající zavařeninu uvaříte z 1 kg rebarbory, 80 g strouhaného kokosu, 1 celého pomeranče, 1 kg cukru a želírovacího přípravku. Do horkého džemu přidejte 2 hrsti posekané meduňky. Pomeranč se přidává i s kůrou, proto by měl být v bio kvalitě.

Pro snadnější přípravu můžete použít hotový želírovací cukr. Pak postupujte podle návodu na obalu.

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Zdraví lidé rebarboru doplní výrobkem s obsahem vápníku, např. mlékem, tvarohem.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články