Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit ředkvičky na smetaně | recept

Ředkvičky na smetaně | recept. Tomuto receptu jsem nedávala žádnou šanci na trvalé zařazení do domácího jídelníčku, přece jen vařená ředkvička… Po vyzkoušení jsem změnila názor, při nadúrodě ředkviček se dají takto netradičně zpracovat. Rychlý bezmasý oběd nebo večeře je na stole během chvilky. Recept koluje na internetu v mnoha obměnách, tento se mi zdá nejchutnější. Doporučuje se k němu uzené maso, já raději bez něj.

Co je potřeba

Množství pro 2 osoby:

  • 10 kulatých ředkviček
  • 125 ml smetany
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžičky cukru
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 kávové lžičky hladké mouky na zahuštění
  • kousek másla
1

Připravte si veškeré potřebné ingredience – zeleninu očistěte a omyjte. Ředkvičky nesmějí být dřevnaté, celé jídlo se jimi pokazí. Nakrájejte je na plátky nebo čtvrtky podle uvážení. Nemusíte se bát ani pálivých ředkviček, varem jejich palčivost zmizí.

2

Na pánvi rozpusťte plátek másla a vhoďte na něj jarní cibulku nakrájenou na kousky i s natí. Trochu zelené části si nechte na posypání hotového pokrmu na talíři. Asi po minutě přidejte ředkvičky a cukr. Nechte cukr zkaramelizovat, ředkvičky mírně zhnědnou (obalí se karamelem). Osolte a přidejte mletý pepř podle chuti.

3

Osmažené ředkvičky (ještě tvrdé) posypte hladkou moukou a promíchejte, aby se mouka lehce propařila. 

4

Přilijte smetanu a povařte. Ředkvičky musejí změknout, ale nesmí být rozvařené. Zelenina se doporučuje, stejně jako těstoviny, vařit al dente – na skus. Na talíři každou porci posypte zelenou cibulovou natí, kterou jste si na počátku vaření dali stranou. Podává se jen tak s pečivem, nebo s uzeným masem a brambory.

Někteří kuchaři doporučují sypat strouhaným sýrem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…