Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rizoto s lesními houbami | recept

24. Říjen 2019

Rizoto s lesními houbami | recept. Říká se, že houby bývaly masem chudých. Je pravda, že v mnoha receptech se maso dá houbami nahradit, aniž by jídlo ztratilo na kvalitě. Příkladem je třeba tento recept na rizoto. Pokrm krásně voní a zasytí. Nejlepšího výsledku dosáhnete z tvrdších druhů hub – například křemenáčů, mladých hřibů hnědých, lišek. A kdo dobře zná holubinky, ať je neváhá do rizota přidat. Pozor na starší houby, rozmočí a rozvaří se, v jídle vypadají nevzhledně. 

Co je potřeba

  • 250 g rýže
  • 250 g směsi lesních hub
  • 1 menší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • lžíce čerstvého tymiánu
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • špetka šafránu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
1

Rizoto připravujte z několika druhů lesních hub. Houby musí být důkladně očištěné a pokrájené na malé kousky. Aby rizoto nejen dobře chutnalo, ale i dobře vypadalo, vařte ho z mladších tvrdších hub. Pro jistotu připomínám, že sbírat byste měli jen houby, které dokonale znáte.

2

Cibuli a česnek pokrájejte a na oleji osmahněte dorůžova. Je na vás, jaký olej nebo jiný tuk využijete, dobré je i přepuštěné máslo.

3

K osmahnuté zelenině přidejte směs hub a několik minut míchejte při vyšší teplotě.

4

Rýži propláchněte pod tekoucí vodou a spolu se špetkou šafránu vmíchejte k houbám. Vše dohromady dobře promíchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem. Podlijte malým množstvím vývaru a duste pod poklicí. Podle potřeby přilévejte tekutinu, avšak až tehdy, kdy bude předchozí vstřebána. Až spotřebujete předepsané množství vývaru, měla by být rýže měkká. Jestliže bude ještě tvrdá, přilijte další tekutinu, stačí voda.

5

Do uvařeného rizota zamíchejte polovinu strouhaného parmezánu, okořeňte pepřem, čerstvým tymiánem a dosolte podle potřeby. Čerstvou bylinku lze nahradit sušenou, v tom případě upravte dávkování. Rizoto přemístěte na talíře, posypte jednotlivé porce zbývajícím sýrem a ihned podávejte.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.