Přejít k hlavnímu obsahu

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept. Tato méně tradiční a zcela nenáročná příprava vepřových jater vám na stůl přinese až nebývalý gastronomický zážitek. Vychutnáte si jemná, úžasně šťavnatá játra, a to v dokonalém sladění delikátní šťávy s významným zastoupením cibule, česneku a slaniny.

Co je potřeba

  • 1 kg vepřových jater
  • 4 velké cibule (nejlépe mix červené a klasické kuchyňské)
  • 10 stroužků česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 6 lžic plnotučné hořčice
  • 400 ml vody
1

Nejprve dobře očistěte játra a poté je nakrájejte na větší kusy.

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept
2

Cibuli rovněž nakrájejte na větší kusy, česnek však nadrobno nasekejte a slaninu nakrájejte na malé kostičky.

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept
3

V olejem vytřené zapékací míse smíchejte sójovou omáčku s hořčicí.

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept
4

Do omáčkového základu přidejte již připravenou cibuli s česnekem a slaninou a opět vše promíchejte.

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept
5

Jako poslední přidejte nakrájená játra a finálně vše důkladně promíchejte tak, aby se každý kousek játra směsí hezky obalil.

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept
6

Před vložením do trouby naplněnou zapékací mísu zalijte patřičným množstvím vody a pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C (horkovzdušná trouba 200 °C) 50–60 minut, dokud játra nejsou měkká a neodpaří se téměř všechna tekutina.

Není však na škodu nechat šťávy více. Jednak je opravdu vynikající a jednak například k rýži nedocenitelná. Záleží tedy, zda takto připravená játra chcete podávat jen tak s pečivem, nebo s přílohou, která ocení více omáčky, respektive šťávy. Báječné jsou například i uvařené brambory, které si následně do šťávy na talíři rozmačkáte.

Jak v troubě připravit pikantní vepřová játra s cibulí, česnekem a slaninou | recept

Tipy

Druh hořčice lze dle chuti obměnit. Mnohem pikantnějšího pokrmu dosáhnete například s výraznou dijonskou hořčicí, a naopak o lehce jemnější a současně velice zajímavou, netypickou, ale výtečnou chuť se postará hořčice medová.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.