Přejít k hlavnímu obsahu

Jak v troubě upéct zdravé zeleninové karbanátky z tofu

V troubě pečené zeleninové karbanátky z tofu

Výtečná, navíc i zdravá alternativa smažených masových karbanátků v podobě těchto v troubě pečených zeleninových karbanátků z tofu je příjemně šťavnatým, jemným a veskrze zdravým pokrmem, v němž se v chuti i vůni dokonale prolíná jemné tofu, šťavnatá a lehce nasládlá kořenová zelenina s delikátně říznou jarní cibulkou a pikantní hořčicí.

Co je potřeba

Uvedené množství surovin odpovídá přibližně 12 šťavnatým zeleninovým karbanátkům

  • 200 g bylinkového tofu (bazalkového)
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1–2 hrsti nasekané zelené cibulky (lze i pórku)
  • 2 vajíčka
  • 60 g rýžové mouky na zahuštění
  • 1 lžíce sušených zelených bylinek (například bazalka a petrželka)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • olivový olej na potření zeleninových karbanátků před vložením do trouby
1

Zdravým základem těchto v troubě pečených zeleninových karbanátků je výživné bylinkové tofu, které jako první nahrubo nastrouhejte do větší mísy.

Do karbanátků je také výtečné i tofu uzené, které upečeným zeleninovým karbanátkům dodá patřičný kouřový nádech a pozvedne jejich výraznost.

Přečtěte si také, co to vlastně tofu je a Jak ho využít v kuchyni.

nastrouhání tofu coby zdravého základu karbanátků
2

K nahrubo nastrouhanému tofu přidejte nasekanou zelenou cibulku či pórek a současně i očištěnou a rovněž nahrubo nastrouhanou šťavnatou kořenovou zeleninu v podobě mrkve a celeru.

promísení tofu s nastrouhanou šťavnatou kořenovou zeleninou
3

Takto upravenou zeleninovou směs promíchanou s tofu poté v míse propojte s rozmíchanými vajíčky.

propojení zeleninové tofu směsi vajíčky
4

Vzniklou šťavnatou směs pak ochuťte hořčicí, sójovou omáčkou, sušenými zelenými bylinkami a dle chuti osolte i opepřete. Vše společně důkladně promíchejte.

dochucení šťavnatého základu
5

Nakonec takto ochucený základ zdravých zeleninových karbanátků zahustěte rýžovou moukou.

zahuštění ochuceného základu zeleninových karbanátků rýžovou mokou;
6

Z těsta pak zlehka v dlaních tvarujte malé zeleninové karbanátky, které skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Stejně tak můžete šťavnaté těsto nabírat lžící a klást na plech v podobě hromádek, kdy upečené karbanátky nebudou tak úhledné, ale výtečné budou stále stejně.

tvarování zeleninových karbanátků
7

Před vložením do trouby utvořené zeleninové karbanátky pomašlujte olivovým olejem, aby po upečení byly lákavě zlatavé. Takto přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 30–35 minut.

Tuto výtečnou a zdravou alternativu masových karbanátků si nejlépe vychutnáte s bramborami a zeleninovou oblohou nebo také jako zdravou večeři s jakýmkoliv zeleninovou salátem.

pomašlování zeleninových karbanátků olejem a následné pečení

Tipy

  • Rýžovou mouku zakomponovanou do této zdravé varianty zeleninových karbanátků z tofu můžete bez obav vyměnit za klasickou hladkou mouku, kterou do karbanátku přidávejte postupně a množství upravte dle potřeby, respektive dle konzistence šťavnatého zeleninového těsta.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.