1

Tofu se svým vzhledem a konzistencí asi nejvíce podobá krémovému sýru či tvarohu. Vyrábí se ze sójového mléka za pomoci srážení (podobně jako sýr). Výsledkem je sražená sójová bílkovina, kterou lze libovolně formovat- nejčastěji však narazíte na tofu ve tvaru kostky. Číňané vynalezli výrobu této zvláštní potraviny již v době 200 let před naším letopočtem. Tofu se bude nejvíce zamlouvat lidem s různými typy diet (neobsahuje žádný cholesterol) a a také všem, kteří si potrpí na zdravou výživu. Obsahuje totiž velké množství vápníku, hořčíku a železa. Najdeme v něm také vitamíny skupiny B a E. V kuchyni se tofu chová podobně jako například cuketa – ochotně do sebe přejímá nejrůznější chutě. Můžeme ho tedy marinovat, nakládat nebo ochucovat přímo při přípravě pokrmu. Dá se použít všude tam, kde se za normálních okolností používá tvrdý nebo krémový sýr a také tvaroh.

2

Žampionový špíz s tofu – recept

  • 20 žampionů
  • 400 gramů tofu
  • 2 vejce
  • 60 gramů polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce piva
  • olej na smažení

Hlavičky žampionů očistíme a tofu nakrájíme na kostičky – obojí střídavě napichujeme na zašpičatělou špejli. Z mouky, piva, vajec a soli vymícháme hustší těstíčko. Špízy v něm obalujeme a ihned smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podávám s chlebem nebo brambory.

3

Mrková pomazánka s tofu – recept

  • 1 menší cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 300 gramů tofu
  • 3 vejce (uvařená natvrdo)
  • 1 a ½ lžíce hořčice
  • 200 gramů neochuceného bílého jogurtu
  • l lžíce majonézy
  • podle chuti sůl a pepř

Natvrdo uvařená vejce rozmačkáme vidličkou. Tofu a očištěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce a ostatní ingredience a dobře promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s čerstvým pečivem.

4

Tofunex – recept

  • 100 gramů tofu (nejlépe uzeného)
  • 2 vejce podle chuti
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Aneb volské oko s tofu. Tofu nakrájíme na tenké plátky a opečeme ho z obou stran na rozpáleném oleji. Pak na pánev rozklepneme vejce a mírně osolíme a opepříme. Opékáme, dokud nejsou vejce hotová a poté ihned servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (4 votes)