Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí trnkovou griotku | recept

Jak vyrobit domácí trnkovou griotku | recept. První mrazíky jsou za námi a to je nejlepší doba na sběr trnek. A jak si z nich vyrobit domácí trnkovou griotku? Nazujte gumovky, naražte si čepici, do ruky košíček, nebo kyblíček a šup někam mezi trnkové keře. Při sběru buďte opatrní, ať se moc nepoškrábete o trny, kterých je na keřích většinou víc než trnek. A pokud se zadaří, můžete začít s přípravou výborné domácí griotky plné zdraví. Trnky čistí krev, posilují obranyschopnost a imunitu organismu. Tmavě modré bobulky obsahují velké množství minerálních látek, tříslovin a také vitamínu C a díky tomu perfektně posilují organismus v době chřipek a nachlazení. Pro děti vyrobte místo griotky trnkovou šťávu, ale to už je zase jiný recept, ale ten zase někdy příště!

Co je potřeba

  • 2 litry přemrzlých trnek
  • 2 litry vody
  • 1 a ½ kg krystalového cukru
  • ½ litru rumu
  • 1 griotkovou tresť
1

Všechny nasbírané trnky propláchneme, vysypeme do hrnce a zalijeme vařící vodou.

2

Po vychladnutí přikryjeme čistou utěrkou a necháme v chladu pět dní macerovat.

3

Po týdnu přecedíme přes plátno, nebo cedník, přidáme veškerý cukr a za stálého míchání svaříme.

4

Necháme vychladnout a přidáme rum a griotkovou tresť.

5

Přelijeme do připravených lahví. Pokud chcete trnkovou griotku darovat jako jedlý dárek, můžete lahvičky ozdobit.

A pokud chcete poctivou domácí griotku z trnek, které se nic nevyrovná.….nezapomeňte hlavní ingredienci LÁSKU. Chutná výborně teplá i studená. Griotka i láska.

 

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit karamelový likér
Jak připravit karamelový likér | recept na domácí likér z rumu. Stopečka sladkého likéru ke kafíčku, to je značka ideál. A zvláště tohoto likéru, s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.