Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu z pravé vanilky

Jak vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu z pravé vanilky | recept na domácí vanilkovou zmrzlinu připravenou bez zmrzlinovače. Vanilková zmrzlina patří mezi nejoblíbenější druhy zmrzliny. Jednak skvěle chutná samotná, ale také se dá výborně kombinovat s čerstvými jahodami, lesními plody či jiným čerstvým či mraženým ovocem. Hodí se také k přípravě pohárů, k dozdobení jablečného závinu, palačinek a dalších dezertů. V následujícím článku naleznete návod, jak si vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu z pravé vanilky. Není k tomu potřeba zmrzlinovač.

Co je potřeba

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • špetka soli
  • mísa naplněná ledem
1

Do žáruvzdorné mísy rozklepneme celá vejce, přidáme žloutky, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně překrojíme, tupou stranou nože z něj seškrábneme semínka a následně semínka i vydlabaný lusk vložíme do mísy.

2

Směs vaříme na mírném ohni ve vodní lázni přibližně 10 minut. Vejce často mícháme, aby nezačala hrudkovatět.

Poté hrnec odstavíme a mísu s vejci umístíme do mísy naplněné ledem. Z tekutiny vyndáme vanilkový lusk a necháme ji v ledové lázni zchladnout.

3

V jiné misce mezitím ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuha.

Mísu s vaječnou směsí vyjmeme z ledové lázně a vmícháme do ní 1/3 vyšlehané smetany. Posléze přidáme i zbytek šlehačky, vše promícháme a nalijeme do vhodného kelímku či uzavíratelné misky.

4

Povrch zmrzliny překryjeme potravinářskou fólií, kelímek či misku uzavřeme víčkem a směs umístíme na 4-6 hodin do mrazáku.

Poté už si můžeme pochutnat na domácí vanilkové zmrzlině. Určitě ji vyzkoušejte s borůvkovým, dýňovým či jablečným koláčem nebo jen s trochou jahod či lesních plodů.

Vanilkový lusk lze nahradit vanilkovým extraktem či pastou.

Pokud by se Vám i přes časté míchání utvořily ve vaječné směsi hrudky, stačí ji rozmixovat ponorným mixérem, jakmile vyjmete vanilkový lusk.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.