Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí zeleninové příkrmy pro kojence

Zeleninové příkrmy pro kojence | recept na domácí zeleninovou přesnídávku. Pokud chcete Vašim nejmenším dopřát kvalitní zeleninové příkrmy, nejlépe uděláte, když si je připravíte doma. K výrobě můžete využít třeba vlastní úrodu zeleniny a uchovat ji tak i na období, kdy není k sehnání příliš kvalitní zelenina. Zavařené domácí příkrmy se Vám budou hodit i při cestování. V následujícím článku se také dozvíte, jaké druhy zeleniny pro kojence zvolit.

Co je potřeba

  • čerstvá zelenina
  • voda vhodná pro kojence
  • kvalitní rostlinný olej
  • zavařovací skleničky a víčka

Jakou zeleninu do příkrmů pro kojence zvolit?

Nejčastěji se začíná s těmito druhy zeleniny: mrkev, dýně, květák, brokolice, špenát, brambory či batáty. Posléze klidně použijte také zelené fazolové lusky, červenou řepu, pastinák, lilek, hrášek, cuketu, růžičkovou kapustu, patizon nebo jiné druhy zeleniny.

Po vyzkoušení všech jednotlivých druhů lze zeleninu kombinovat (nejvýše však 3 druhy). Vhodné kombinace tvoří třeba mrkev s brambory, květák s brambory či batáty, špenát s brambory, mrkev s hráškem, apod.

Použijte nejlépe doma vypěstovanou zeleninu (samozřejmě bez použití chemických prostředků), případně zeleninu v BIO kvalitě nebo zakoupenou na farmářských trzích, apod.

1

A jaký je postup?

Zeleninu oloupeme, případně důkladně očistíme, a omyjeme. Nakrájíme ji na malé kousky a uvaříme (nejlépe v páře) doměkka. K výrobě příkrmů zvolte vodu vhodnou pro kojence.

K přípravě zeleniny na páře můžete jednoduše využít pařáček na knedlíky. Do středu umístěte nejtvrdší druhy zeleniny (např. mrkev, batáty či brambory) a dále od středu pak druhy měkčí (třeba květák či brokolici). Hrnec při vaření přikryjte poklicí.

 

2

Následně zeleninu vložíme do mixéru (jednotlivě nebo ve směsi) a důkladně ji rozmixujeme spolu s potřebným množstvím kojenecké vody na pyré. Starším kojencům stačí zeleninu rozmačkat vidličkou. 

Jelikož jsou některé vitamíny rozpustné pouze v tucích, je důležité zeleninu před podáváním obohatit o pár kapek kvalitního (např. zastudena lisovaného BIO olivového řepkového či slunečnicového) rostlinného oleje.

3

Pokud chcete uchovat příkrmy do zásoby nebo si je připravit na cesty, budete potřebovat vysterilizované malé skleničky a vhodná víčka.

Skleničky naplníme zeleninovým pyré, důkladně je zavíčkujeme a zeleninu sterilizujeme 20 minut při 80 °C.

Poté skleničky vyjmeme ze zavařovacího hrnce, obrátíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Příkrmy skladujeme na chladnějším, tmavém a suchém místě.

Kojencům (většinou starším 8 měsíců) je možné příkrmy ochutit malým množstvím čerstvých bylinek, které navíc mohou napomoci trávení, apod. Hodí se např. petrželka, fenykl či kopr. Další druhy bylinek zavádějte postupně a jednotlivě.

Pokud nechcete příkrmy zavařovat, většinu druhů zeleniny lze uchovávat také v mrazáku (nevhodné k zamrazení jsou např. brambory).

Vybírejte pouze zralé plody bez známek plísně a hniloby.

O zařazování jednotlivých druhů zeleniny do stravy Vašich nejmenších (zejména pak v případě alergických reakcí) se můžete poradit s pediatrem.

Při zavařování domácích příkrmů dbejte na přísnou hygienu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.