Okurková limonáda je báječně osvěžující nápoj, který můžeme jako pozornost připravit svým „nealkoholickým“ přátelům při pořádání nějaké sešlosti. Ale okurkovou limonádu si můžeme vyrobit i jenom pro sebe, vyplatí se to, je skutečně dobrá. Limonádu z okurek dokáže připravit každý a všude – je to snadné, rychlé, levné a nelze nic zkazit. Jak vyrobit okurkovou limonádu? Zkuste to podle našeho velice jednoduchého návodu.
Co je potřeba
jedna velká okurka
dvě limetky nebo citrony
třinový cukr nebo med, případně bílý cukr
mixer nebo struhadlo
džbán nebo vhodná konvice
1
Okurková limonáda rozšířila sortiment nealkoholických nápojů. Bývá nabízena i v nápojových lístcích některých barů, restaurací a řetězců restaurací.
2
Dokud okurkovou limonádu neznáme, představíme si její chuť asi jako nálev nebo zálivku z okurkového salátu. Asociace fungují i po stránce chuťové. Ale není to tak, a to zejména proto, že do okurkové limonády nepřidáváme sůl ani pepř. Když chceme vyrobit okurkovou limonádu, potřebujeme jen okurky, citron nebo limetku a pak sladidlo – ideální je třtinový cukr nebo med, ale můžeme vystačit i s běžným bílým cukrem.
3
Velkou čerstvou okurku oloupeme a omyjeme. Když máme k dispozici salátovou nebo polní okurku, zbavíme ji jader. Okurku hadovku (skleníkovou) můžeme nechat i s jádry, jsou nepatrná a měkká. Oloupanou okurku nakrájíme na menší kousky.
4
Okurku vložíme do nádoby vhodné k mixování nebo do mixeru. Přidáme trochu studené vody, protože s vodou se okurka snadněji rozmixuje. Okurku rozmixujeme na co možná nejjemnější částečky. Když nemáme mixer, rozstrouháme okurku na struhadle s malými nebo čtvercovými očky.
5
Rozmixovanou okurku přelijeme do džbánu. Rozstrouhanou okurku zalijeme půl litrem vody, necháme deset minut louhovat a pak přecedíme do džbánu. Doplníme čerstvou vodou. Přidáme šťávu ze dvou citronů nebo limetek a cukr nebo med podle vlastní chuti.
6
Okurkovou limonádu dáme vychladit. Servírovací sklenice ozdobíme plátkem oloupané okurky a plátkem citronu. V létě můžeme do okurkové limonády přidat led, a nebo okurkovou limonádu podáváme s miskou ledu, aby si každý dal ledu podle svého gusta.
Domácí čalamáda ze zelí a paprik | recept. Vrcholí sklizeň zeleniny, všude je velký výběr rozmanitých druhů. Co takhle zkusit namíchat čalamádu na zim…
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…
Polotovar na čaj z černého rybízu | recept. Černý rybíz obsahuje velké množství vitaminu C a pektinu. Díky obsahu pektinu, šťávy a džemy z něj vyroben…
Diskuze k článku