Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit okurkovou limonádu | recept

Okurková limonáda je báječně osvěžující nápoj, který můžeme jako pozornost připravit svým „nealkoholickým“ přátelům při pořádání nějaké sešlosti. Ale okurkovou limonádu si můžeme vyrobit i jenom pro sebe, vyplatí se to, je skutečně dobrá. Limonádu z okurek dokáže připravit každý a všude – je to snadné, rychlé, levné a nelze nic zkazit. Jak vyrobit okurkovou limonádu? Zkuste to podle našeho velice jednoduchého návodu.

Co je potřeba

  • jedna velká okurka
  • dvě limetky nebo citrony
  • třinový cukr nebo med, případně bílý cukr
  • mixer nebo struhadlo
  • džbán nebo vhodná konvice
1

Okurková limonáda rozšířila sortiment nealkoholických nápojů. Bývá nabízena i v nápojových lístcích některých barů, restaurací a řetězců restaurací.

2

Dokud okurkovou limonádu neznáme, představíme si její chuť asi jako nálev nebo zálivku z okurkového salátu. Asociace fungují i po stránce chuťové. Ale není to tak, a to zejména proto, že do okurkové limonády nepřidáváme sůl ani pepř. Když chceme vyrobit okurkovou limonádu, potřebujeme jen okurky, citron nebo limetku a pak sladidlo – ideální je třtinový cukr nebo med, ale můžeme vystačit i s běžným bílým cukrem.

3

Velkou čerstvou okurku oloupeme a omyjeme. Když máme k dispozici salátovou nebo polní okurku, zbavíme ji jader. Okurku hadovku (skleníkovou) můžeme nechat i s jádry, jsou nepatrná a měkká. Oloupanou okurku nakrájíme na menší kousky.

4

Okurku vložíme do nádoby vhodné k mixování nebo do mixeru. Přidáme trochu studené vody, protože s vodou se okurka snadněji rozmixuje. Okurku rozmixujeme na co možná nejjemnější částečky. Když nemáme mixer, rozstrouháme okurku na struhadle s malými nebo čtvercovými očky.

5

Rozmixovanou okurku přelijeme do džbánu. Rozstrouhanou okurku zalijeme půl litrem vody, necháme deset minut louhovat a pak přecedíme do džbánu. Doplníme čerstvou vodou. Přidáme šťávu ze dvou citronů nebo limetek a cukr nebo med podle vlastní chuti.

6

Okurkovou limonádu dáme vychladit. Servírovací sklenice ozdobíme plátkem oloupané okurky a plátkem citronu. V létě můžeme do okurkové limonády přidat led, a nebo okurkovou limonádu podáváme s miskou ledu, aby si každý dal ledu podle svého gusta.

Autor: eliska1544 | Zobrazit autorská práva

Fotografie k receptu na domácí okurkovou limonádu zhotovila autorka návodu.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Recept na méně známou teplou okurkovou polévku. Okurková polévka, na jejíž přípravu nabízíme předpis, je sytá a vydatná. Proto se obvykle připravuje j…
Jestliže podáme k hlavnímu jídlu okurkový salát, obvykle se trefíme všem stolovníků do chuti. Okurky jsou sice pro někoho hůře stravitelné, ale tomu l…