Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit vánoční kakaový likér | recept

Kakaový likér | recept. Kakaový likér je chutnou alternativou oblíbeného domácího vaječného likéru. V mnoha domácnostech se vaječný likér připravuje na Vánoce jako tzv. dámské pití k odpolední kávě. V té naší byl oblíbený likér z černého piva. Jako děti jsme ho chodily tajně upíjet do sklepa, kde zrál a čekal na svou příležitost. I když už se nevyrábí 18° pivo Ostravský kahan, stále ho dělám a chutná mi stejně jako v dětství. A to se mnohdy nestačí ani rozležet.

Co je potřeba

K přípravě likéru budeme potřebovat:

  • 1/2 l vícestupňového černého piva
  • 1 plechovka Salka + 100g kakaa (nebo1 plechovka Pikaa)
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 250 ml tuzemáku (Božkov)
1

Z čerstvých vajec oddělíme bílky a žloutky. Bílky nebudeme potřebovat, odložíme je do chladu a spotřebujeme později v kuchyni. Žloutky ušleháme ve vodní lázni s cukrem do zhoustnutí. Směs musí být horká, ale nesmí se vařit. Hotovou hustou kaši necháme vychladnout.

2

Zatímco chladnou žloutky s cukrem, promícháme kakaový prášek se slazeným kondenzovaným mlékem. Kakaový prášek vybírejte raději tmavší, aby výsledný likér měl hezkou barvu. Práci si usnadníme, použijeme-li Pikao.

3

Studenou žloutkovou směs promícháme se Salkem nebo Pikaem. Přidáme černé pivo, nejméně dvanáctistupňové. (V obchodě se objevilo pivo 24°, doporučuji ho). Promícháme a nakonec vmícháme Božkov (rum).

4

V poslední fázi důkladně promíchaný likér naplníme do lahví a necháme v chladu a temnu nejméně 10 dní rozležet. Ať vám chutná.

Autor: Mirka K.
Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články