Jak vyrobit zdravou cuketovou šťávu a jak ji zavařit? Oceníte ji i v zimě
03. Srpen 2025
Cuketa je oblíbená letní zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vody. Většinou ji používáme na slané pokrmy, ale skvěle se hodí i k výrobě šťávy – svěží, lehce nasládlé a plné živin. Navíc si ji můžete připravit i do zásoby: zavařená cuketová šťáva vydrží celou zimu!
Proč pít cuketovou šťávu?
Cuketa je výživově hodnotná, přesto lehká a šetrná k trávení. Obsahuje:
- Hodně vody (až 95 %) – ideální pro hydrataci
- Vitaminy C, A, B-komplex – posilují imunitu, pokožku i nervový systém
- Draslík a hořčík – podporují zdravé srdce a snižují krevní tlak
- Vlákninu – pomáhá trávení a působí proti zácpě
- Antioxidanty (lutein, zeaxantin) – chrání oči a zpomalují stárnutí
Cuketová šťáva je proto vhodná při:
- detoxikaci organismu
- hubnutí
- odvodnění (má mírně močopudný účinek)
- problémech s trávením nebo zácpou
- podpoře zdravé pokožky
Recept: Domácí cuketová šťáva (i na zavaření)
Ingredience:
- 2 kg mladých cuket (mohou být i se slupkou)
- 500–800 g cukru (dle chuti)
- šťáva z 2 citronů
- 2 l vody
- případně: mátové lístky nebo kousek zázvoru pro svěžest
Postup:
- Příprava cukety
Omyjte ji, odkrojte konce, pokud je mladá, nemusíte ji loupat. Nakrájejte na menší kousky. - Vaření
Vložte do hrnce s vodou a vařte cca 15–20 minut, dokud cuketa nezměkne. - Rozmixování
Pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Měla by vzniknout jemná dřeňovitá šťáva. - Dochucení
Přidejte citronovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte a znovu krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete přidat i lístky máty nebo trochu zázvoru. - Zavařování
Nalijte do čistých, vyvařených sklenic. Uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru nebo sterilujte 15 minut při 85 °C.
Tipy
- Pokud nechcete dužinatou šťávu, můžete ji přecedit přes jemné sítko.
- Naředěná vodou je skvělá jako limonáda.
- V zimě ji můžete použít jako základ pro zeleninové smoothie nebo polévku.
Cuketová šťáva je výborným způsobem, jak zpracovat přebytky cuket ze zahrady a zároveň udělat něco pro své zdraví. Je osvěžující, jednoduchá na přípravu a po zavaření máte vitaminy
Další zajímavé články
Jak na domácí třešňový likér, který vám budou závidět sousedé, známí i rodina?
Máte rádi likéry, sladké alkoholické nápoje, které když jsou připraveny pečlivě a z kvalitních surovin ve správném poměru, umí mluvit řečí ovoce,…
Jak v kuchyni zpracovat plátky růží | recepty
Jak zpracovat plátky růží. Co to pili naši předkové, když byli pohoštěni rosolkou? Když růže příjemně voní, měly by i dobrou chuť? Aroma některých růž…
Jak na smetanově jemný marcipánový likér s bílou čokoládou
Krémový, smetanově jemný a v chuti i barvě neodolatelný. Sladce laděné spojení mandlového marcipánu s bílou čokoládou, k tomu navíc pro…
Jak připravit vitamínovou bombu z citrusů a čerstvého zázvoru | recept
Jak připravit vitamínovou bombu z citrusů a čerstvého zázvoru | recept. Poctivě ostrá medicína z čerstvého zázvoru a citronové i pomerančov…
Jak připravit pravou horkou vánoční čokoládu | recept
Jak připravit pravou horkou vánoční čokoládu | recept. Když je na Vánoce venku velmi chladno a padá sníh, po návratu domů je nejlepší dát si něco tepl…
Diskuze k článku