Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit zdravou cuketovou šťávu a jak ji zavařit? Oceníte ji i v zimě

Cuketa je oblíbená letní zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vody. Většinou ji používáme na slané pokrmy, ale skvěle se hodí i k výrobě šťávy – svěží, lehce nasládlé a plné živin. Navíc si ji můžete připravit i do zásoby: zavařená cuketová šťáva vydrží celou zimu!

Proč pít cuketovou šťávu?

Cuketa je výživově hodnotná, přesto lehká a šetrná k trávení. Obsahuje:

  • Hodně vody (až 95 %) – ideální pro hydrataci
  • Vitaminy C, A, B-komplex – posilují imunitu, pokožku i nervový systém
  • Draslík a hořčík – podporují zdravé srdce a snižují krevní tlak
  • Vlákninu – pomáhá trávení a působí proti zácpě
  • Antioxidanty (lutein, zeaxantin) – chrání oči a zpomalují stárnutí

Cuketová šťáva je proto vhodná při:

  • detoxikaci organismu
  • hubnutí
  • odvodnění (má mírně močopudný účinek)
  • problémech s trávením nebo zácpou
  • podpoře zdravé pokožky

Recept: Domácí cuketová šťáva (i na zavaření)

Ingredience:

  • 2 kg mladých cuket (mohou být i se slupkou)
  • 500–800 g cukru (dle chuti)
  • šťáva z 2 citronů
  • 2 l vody
  • případně: mátové lístky nebo kousek zázvoru pro svěžest

Postup:

  1. Příprava cukety
    Omyjte ji, odkrojte konce, pokud je mladá, nemusíte ji loupat. Nakrájejte na menší kousky.
  2. Vaření
    Vložte do hrnce s vodou a vařte cca 15–20 minut, dokud cuketa nezměkne.
  3. Rozmixování
    Pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Měla by vzniknout jemná dřeňovitá šťáva.
  4. Dochucení
    Přidejte citronovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte a znovu krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete přidat i lístky máty nebo trochu zázvoru.
  5. Zavařování
    Nalijte do čistých, vyvařených sklenic. Uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru nebo sterilujte 15 minut při 85 °C.

Tipy

  • Pokud nechcete dužinatou šťávu, můžete ji přecedit přes jemné sítko.
  • Naředěná vodou je skvělá jako limonáda.
  • V zimě ji můžete použít jako základ pro zeleninové smoothie nebo polévku.

Cuketová šťáva je výborným způsobem, jak zpracovat přebytky cuket ze zahrady a zároveň udělat něco pro své zdraví. Je osvěžující, jednoduchá na přípravu a po zavaření máte vitaminy

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.