Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít ananas pro zdraví | rady a tipy

14. Září 2022

Pravlastí ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), byliny z čeledi broméliovitých, je Amerika, ale v dnešní době se pěstuje v tropických oblastech po celém světě. Plodem ananasovníku je ananas. Zajímavostí je, že ananas se botanicky řadí mezi bobule a v Latinské Americe se využívá při léčení rozličných obtíží, zatímco u nás je znám především jako lahodné ovoce. Chcete se o králi mezi ovocem dozvědět více? Pak je tento článek určen právě vám.

Jaké látky čerstvý ananas obsahuje?

Ananas je díky vysokému obsahu vitaminů a minerálních látek nutričně velmi hodnotným ovocem. Mj. obsahuje antioxidanty (selen, betakaroten, vit. C) a enzym bromelain (snižuje krevní tlak, podporuje trávení, čistí krev, rozpouští usazeniny v tepnách), který je ale aktivní jen v čerstvém plodu. Dužina ananasu obsahuje až 85 % vody, 10 % sacharidů a 0,1 % tuku. Enzymy ananasu pomáhají při hubnutí a proto se doporučuje konzumace při redukčních dietách. Z ananasu se vyrábějí různé potravinové doplňky a podpůrné prostředky na hubnutí.

Kdy ananas pomáhá?

  • pomáhá při potížích s koncentrací
  • působí antidepresivně
  • při nemocech z nachlazení
  • při křečových žilách
  • při zácpě a nadýmání
  • při hojení bradavic a drobných poranění
  • při problémech v menopauze
  • detoxikuje organismus
  • afrodiziakální účinky
  • při horečce

Domácí medicína

Ananasová šťáva se doporučuje při kašli. Dvakrát denně vypijte sklenku teplé ananasové šťávy, mělo by se vám ulevit.

Můžete si také vyrobit ananasový med. 100 g ananasu nakrájeného na kousky promíchejte s 500 g medu a v uzavřené sklenici nechte 10 dní stát. Pak užívejte 3× denně jednu lžíci.

Chcete-li zhubnout, každý týden dodržujte jeden detoxikační den. Jezte pouze čerstvý ananas a pijte hodně vody.

 

Ananas v kuchyni

Ananas nejlépe chutná v syrovém stavu. Připravují se z něj i kompoty, džusy, džemy, želé, sirupy, dá se mrazit i sušit. Oblíbené je také kandování. Ze zkvašené šťávy se vyrábí ananasové víno a likéry.

https://www.jaktak.cz/jak-kandovat-ovoce.html

Jak zabránit pálení v ústech při konzumaci ananasu

Určitě to zažilo mnoho z vás, při snědení většího množství čerstvého ananasu se v ústech rozvine nepříjemná palčivá bolest. Způsobil to enzym bromelin, který narušil sliznici úst. Pomůže trochu soli, zmírní jeho účinky, a proto se můžete setkat s tím, že na dovolené v cizině vám k ananasu nabídnou i slánku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.