Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít černý bez v kosmetice | návody na výrobu přípravků k péči o pleť

Jak využít černý bez v kosmetice | návody na výrobu přípravků k péči o pleť. Černý bez je rostlina s rozsáhlou škálou léčivých účinků, která se v alternativní medicíně používá k léčbě mnoha zdravotních problémů. Květy černého bezu neslouží pouze k přípravě sirupů, čaje či limonády, najdou skvělé uplatnění také v péči o pokožku. Jak využít černý bez v kosmetice? To se dozvíte na následujících řádcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Černý bez má při zevním použití následující léčivé účinky:

  • zklidňuje a hojí podrážděnou pokožku
  • pomáhá proti rozšířeným pórům a akné
  • zjemňuje a hydratuje popraskané ruce
  • léčí některé typy ekzémů, podlitiny, popáleniny, namožené svaly, apod.

A jak černý bez v kosmetice využít?

Z květů černého bezu  můžete vyrobit mast, pleťovou vodu nebo jednoduchou pleťovou masku.

Bezová mast

Hrst květů minimálně 2 hodiny zahřívejte v 200 ml hroznového oleje, nejlépe ve vodní lázni. Teplota by neměla přesáhnout 80 °C.  Pak odstavte a nechte bylinku v oleji macerovat přes noc. Druhý den znovu  zahřejte a následně směs přefiltrujte přes plátýnko.  V horkém oleji rozpusťte za stálého míchání 2 lžíce včelího vosku a ještě horkou mast přelijte do čistých uzavíratelných kelímků. Mast můžete přechovávat při pokojové teplotě, vydrží zhruba rok. Olej z hroznových jader se jako jeden z mála rostlinných olejů hodí pro péči o mastnou pleť.

Pleťová voda

Tři květenství čerstvého černého bezu natrhejte na menší kousky, přelijte hrnkem vroucí vody a nechte do druhého dne louhovat. Druhý den nálev přefiltrujte přes plátýnko, přidejte šťávu z 1/2 citronu (nejlépe v BIO kvalitě) a promíchejte. Hotovou pleťovou vodu přelijte do čisté lahvičky s uzávěrem a skladujte v chladničce.
 

Pleťová maska

3 lžíce otrhaných kvítků bezu přelijeme 100 ml vroucí vody a mícháme, dokud nevznikne hustší kaše. Vychladlou směs  naneseme na vyčištěný a vysušený obličej a necháme  10 – 20 minut působit. Pak masku opláchneme.

K výrobě domácí bezové kosmetiky se mohou využít i listy, kůra a kořen černého bezu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít řebříček obecný | rady
Jak využít řebříček obecný | rady. Řebříček je velmi známá bylinka, která hojně roste na mnoha místech a má celou řadu léčivých účinků. Obzvláště pak…
Jak využít angínovník
Jak využít angínovník | rady a tipy. Angínovník čínský je léčivá bylinka pocházející z východní Asie. Můžete ji však pěstovat i v našich podnebních po…