Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít hřebíček jako koření i lék | rady a tipy

Jak využít hřebíček jako koření i lék | rady a tipy. Svařené víno ani vánoční perníčky si bez výrazné vůně a chuti hřebíčku ani neumíme představit. Hřebíček má však i jiná uplatnění, ať již jako koření nebo pro své léčebné účinky. Následující řádky Vám představí známé i ty méně známé způsoby, jak hřebíček využít jako koření i jako lék.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Hřebíček je vlastně sušený kalich s poupětem tropické rostliny hřebíčkovce kořenného. Jako koření se používá zejména do sladkých pokrmů, k dochucení rýže, do pečiva a cukroví (např. perník, vánoční perníčky), svařeného vína či punče, hodí se také do exotických jídel (např. mangové čatní), ke zvěřině (např. do šípkové omáčky) a na nakládání ovoce, zeleniny či hub (např. jablečný kompot s hřebíčkem).

2

Chuť hřebíčku ve slaných pokrmech skvěle vynikne v kombinaci s chilli, novým kořením, bobkovým listem, muškátovým oříškem, ve zvěřinových receptech pak třeba také s jalovcem. Ve sladkých pokrmech a pečivu můžete hřebíček doplnit skořicí, badyánem, kardamonem, anýzem či zázvorem.

Hřebíček skvěle doplní chuť jablek, pomerančů, cibule, červeného zelí či medu. Známá je např. kombinace dušeného červeného zelí, jablek nebo pomerančů, hřebíčku a skořice. Toto zelí se podává třeba k pečené kachně či huse.

3

A jaké má hřebíček léčivé účinky?

Hřebíček má antiseptické, antibakteriální a anestetické (dokáže lokálně znecitlivit bolavé místo např. zub, dásně či bolavý krk) vlastnosti, tlumí bolest a má močopudné účinky. Jeho antibakteriálních schopností využijte zejména v počátku nachlazení. Hřebíček také dokáže zlepšit trávení a chuť k jídlu, upravuje střevní mikroflóru. V lidovém léčitelství se navíc hřebíček používá při revmatismu, na plísňová kožní onemocnění i jako mírné afrodiziakum.

Podle tradiční indické medicíny má sušený hřebíček schopnost zlepšit srdeční činnost. Olej z hřebíčku se pak v ajurvédě používá zejména na zlepšení trávení.

4

Na bolest zubů můžeme hřebíček využít následovně:

  • Žvýkání hřebíčku – hřebíček převalujeme v ústech a žvýkáme jej. Na bolavém místě jej necháme působit asi půl hodiny.
  • Hřebíčková tinktura – hřebíčkovou tinkturu využijeme při bolesti zubů nebo paradontóze. Můžete ji používat jako ústní vodu (může sloužit i jako prevence) nebo si s ní potírat bolavé místo či dásně. Do uzavíratelné sklenice nasypeme asi 10 g hřebíčku a polovinu celé skořice a zalijeme je půllitrem 60% lihu. Sklenici necháme louhovat asi 2 týdny na tmavém místě při pokojové teplotě. Poté tinkturu přecedíme a uchováváme v temnu.
5

Stejným způsobem jako hřebíčkovou tinkturu můžete využít i hřebíčkový éterický olej, který se zároveň v aromaterapii používá i při bolestech svalů a kloubů, při únavě, proti průjmu, při kašli, rýmě a nachlazení, na akné a afty, jako repelent atd. Při migréně zkuste potřít spánky rostlinným olejem smíchaným s hřebíčkovým éterickým olejem (na 50 ml oleje asi 10 – 25 kapek éterického oleje).

6

A jak využít hřebíček proti chřipce a nachlazení?

  • Při nachlazení můžete hřebíček přidat také do cibulového čaje – recept naleznete zde: Jak využít cibuli pro zdraví | tipy a recepty.
  • Při bolesti v krku pak vyzkoušejte kořeněnou limonádu, postup její výroby je následující: Do hrnce nalijeme půl litru vody a přidáme 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření a půlku celé skořice. Vodu přivedeme k varu a 10 minut vaříme přikryté pokličkou. Poté limonádu necháme trochu vychladnout, scedíme ji, dochutíme ji lžící medu a šťávou z celého citronu. Pijeme teplé.
  • Hřebíčková silice je velmi silná a může působit dráždivě, proto hřebíček neužíváme dlouhodobě.
  • Pozor také, pokud berete léky proti srážlivosti krve, v tom případě se o použití hřebíčku poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
  • Těhotné a kojící ženy by měly hřebíček používat pouze v malých dávkách jako koření.
  • Éterické oleje mohou vzácně vyvolat alergickou reakci, proto je doporučováno udělat před jejich použitím kontrolní test a vyzkoušet je nejprve na jemné kůži na zápěstí.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít muškátový oříšek a květ
Muškátový oříšek i muškátový květ jsou druhy koření, které se u nás využívají zejména při přípravě nádivek, paštik nebo třeba bešamelu. Jedná se o čás…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.