Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít jasan ztepilý pro zdraví | rady a tipy

Jak využít jasan ztepilý pro zdraví | rady a tipy. Jasan ztepilý je strom, který byl již našimi předky pokládán za posvátný. Má také spoustu příznivých účinků na naše zdraví, jichž se využívalo již ve starověkém Řecku. Jakými léčivými účinky tento léčivý strom oplývá, a také, v jaké formě jej užívat, naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Jasan ztepilý roste takřka v celé Evropě a v části Ruska. Pro léčebné účely sbíráme listy, které na stromech vyrůstají koncem jara až počátkem léta. Uplatnění nalezne i kůra mladých letorostů, jež se sbírá na jaře (není to však příliš rozšířené).

Listy sušíme na stinném místě do 40°C.

2

A jaké jsou léčivé účinky jasanu ztepilého?

  • Mírně odvodňuje, podporuje činnost ledvin a detoxikuje organismus. Má mírné projímavé účinky.
  • Pomáhá tlumit horečku a snižuje hladinu krevního tlaku.
  • Používá se při léčbě revmatismu a dny.
  • Má antibakteriální a hojivé účinky. Zevně se hodí pro omývání nehojících se ran, proleženin a bércových vředů.

 

3

Jak jasan ztepilý užívat?

Využijeme jej nelépe ve formě čaje z čerstvých či sušených listů a kůry. Na 250 ml vroucí vody použijte 1 lžičku sušených listů, nálev poté nechejte 5 minut louhovat. Čaj z listů můžeme pít 3× denně.

Pro přípravu odvaru z kůry pak budete potřebovat 2 lžičky sušené kůry na šálek vody, vše povaříme 10 minut na mírném ohni. Postačí pít 1 šálek denně, větší množství ani není vhodné.

4

mladých listů jasanu si můžete připravit účinný elixír, který vám dodá novou životní sílu. Zhruba 4 hrsti listů nasypeme do uzavíratelné sklenice a zalijeme je 1 litrem kvalitního bílého vína. Vše necháme týden macerovat v uzavíratelné sklenici (každý den obsah protřepeme), poté víno přefiltrujeme přes plátýnko. Užíváme jej pravidelně v malém množství.

Léčivá jsou i semena jasanu, která mají příznivý vliv na játra a slezinu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.