Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct bramborové noky s dýňovou omáčkou a sýrem | recept i pro vegetariány

Jak zapéct bramborové noky s dýňovou omáčkou a sýrem | recept i pro vegetariány. Bramborové noky promíchané s krémovou a příjemně kořeněnou dýňovou omáčkou, jsou samy o sobě úžasné. Ale když jsou ještě navíc lehce zapečené se slaným sýrem a čerstvými bylinky, to se pak jedná doslova o unikátní záležitost.

Co je potřeba

  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 středně velká dýně Hokkaidó
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4-5 stroužků česneku
  • ½ lžičky chilli 
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • čerstvě drcený pepř – dle chuti
  • 100 řeckého jogurtu
  • 500 g bramborových noků
  • 125 g balkánského sýru, Fety či čerstvého kozího sýru
  • 1 hrst sekané hladkolisté petrželky
1

Dýni omyjte, zbavte semínek, nakrájejte na menší kostky a v dostatečném množství osolené vody vařte doměkka. Stačí přibližně 20 minut.

2

Poté vodu slijte a uvařenou dýni rozmixujte na pyré.

3

Na olivovém oleji orestujte na plátky pokrájené stroužky česneku. K restování můžete použít klasickou pánev a následně před pečením obsah přemístit do pekáčku, nebo rovnou využít pánev vhodnou do trouby a mít tak o jedno špinavé nádobí méně. Pro tyto účely lze využít i hrnec či kastrol.

4

Jakmile jsou plátky česneku zbarvené do zlatohněda, přidejte do pánve dýňové pyré a 400 ml zeleninového vývaru. Společně několik minut na mírném ohni prohřejte.

5

Základ dýňové omáčky dochuťte muškátovým oříškem, pepřem, solí a chilli kořením.

6

Do ochucené omáčky přimíchejte řecký jogurt. Díky tučnému řeckému jogurtu omáčku zjemníte a dodáte jí krémovou konzistenci. Za občasného míchání společně 10 minut prohřívejte do zhoustnutí.

7

Následně přidejte uvařené bramborové noky.

8

Na závěr přimíchejte i nahrubo posekanou hladkolistou petrželku. Místo petrželky lze použít i čerstvý rozmarýn, ten s dýní dokonale ladí.

9

Nyní, pokud jste pro přípravu použili klasickou pánev, přemístěte její obsah do pekáčku a rovnoměrně posypte rozdrobeným slaným či kozím sýrem.

10

Takto připravené vložte do předem vyhřáté trouby a zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) zhruba 15 minut. Jen tak dlouho, aby se sýr rozpustil. Pokud máte u trouby funkci grilu, neváhejte a zapékejte pod grilem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.