Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami)

Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami) | recept z čerstvých hub. Zapečené brambory s bedlami jsou typicky podzimní jídlo. Bedla vysoká, alespoň v našem kraji, se objevuje pravidelně až počátkem září a hojně roste ještě teď v říjnu. Bedlu byste si neměli splést s žádnou jinou houbou, přesto ji sbírejte jen tehdy, jste-li si jistí, že je to ona. Ten, kdo ji nezná, si pokrm může připravit z hub, které zná. 

Co je potřeba

  • 800 g vařených brambor
  • 500 g bedel nebo jiných hub v syrovém stavu
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • 150 g šunky nebo anglické slaniny (lze vynechat)
  • petrželová nať
  • strouhanka na formu
  • sádlo na vymazání
1

Houby očistěte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Podlijte je malým množstvím vody, aby se nepřichytily ke dnu, zakryjte poklicí a uveďte vodu do varu. Jakmile začnou vařit, sejměte poklici a veškerou tekutinu nechte odpařit. Z hub se uvolní dost vody, proto je na počátku podlijte opravdu jen málo.

2

Vařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Vyrovnejte je v sádlem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči do jedné vrstvy. Na lžíci sádla nechte zesklovatět kostičky cibule, přidejte vydušené houby, mletý pepř a sůl. Promíchejte.

3

Na plátky brambor rozložte nakrájenou šunku nebo libovější anglickou slaninu. Uzeninu je možné vynechat a pro zvýraznění chuti místo ní přidat rozetřený česnek do houbové směsi. Zalijte obsah pekáče rozšlehanými vejci. Vejce vše spojí dohromady a hotové jídlo se pak dobře krájí (a drží) na čtverce.

4

Jako další vrstva přijdou houby, posypte je čerstvou petrželovou natí. Nakonec vše posypte strouhaným sýrem a zapečte při 200 °C. Sýr se roztaví, zezlátne a je hotovo. Před servírováním nechte lehce vychladnout, budou se vám snadněji krájet porce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zapéct brambory s houbami | recept
Zapečené brambory s houbami | recept. Následující recept je na rychlé jídlo, které přijde vhod o dovolené nebo ve dnech, kdy se nám nechce nic slo…
Jak připravit houbovou paštiku
Jak připravit houbovou paštiku | recept z čerstvých lesních hub. Název houbová paštika je celkem zavádějící, respektuji oficiální název, ale lépe by s…
Jak zpracovat houbu Špičku obecnou
Letos je mimořádně příznivé počasí a tak v hojné míře roste mnoho druhů hub. Nemusíte ani chodit do lesa, houbička, kterou vám chci představit a nabíd…
Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou
Z vycházky už si v tuto dobu, máte-li štěstí, můžete přinést čerstvé houby. Mezi nejznámější druhy rostoucí na jaře patří kromě jiných i Závojenka pod…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.