Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami) | recept z čerstvých hub. Zapečené brambory s bedlami jsou typicky podzimní jídlo. Bedla vysoká, alespoň v našem kraji, se objevuje pravidelně až počátkem září a hojně roste ještě teď v říjnu. Bedlu byste si neměli splést s žádnou jinou houbou, přesto ji sbírejte jen tehdy, jste-li si jistí, že je to ona. Ten, kdo ji nezná, si pokrm může připravit z hub, které zná.
Co je potřeba
800 g vařených brambor
500 g bedel nebo jiných hub v syrovém stavu
3 vejce
100 g strouhaného sýra
1 cibule
mletý pepř
sůl
150 g šunky nebo anglické slaniny (lze vynechat)
petrželová nať
strouhanka na formu
sádlo na vymazání
1
Houby očistěte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Podlijte je malým množstvím vody, aby se nepřichytily ke dnu, zakryjte poklicí a uveďte vodu do varu. Jakmile začnou vařit, sejměte poklici a veškerou tekutinu nechte odpařit. Z hub se uvolní dost vody, proto je na počátku podlijte opravdu jen málo.
2
Vařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Vyrovnejte je v sádlem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči do jedné vrstvy. Na lžíci sádla nechte zesklovatět kostičky cibule, přidejte vydušené houby, mletý pepř a sůl. Promíchejte.
3
Na plátky brambor rozložte nakrájenou šunku nebo libovější anglickou slaninu. Uzeninu je možné vynechat a pro zvýraznění chuti místo ní přidat rozetřený česnek do houbové směsi. Zalijte obsah pekáče rozšlehanými vejci. Vejce vše spojí dohromady a hotové jídlo se pak dobře krájí (a drží) na čtverce.
4
Jako další vrstva přijdou houby, posypte je čerstvou petrželovou natí. Nakonec vše posypte strouhaným sýrem a zapečte při 200 °C. Sýr se roztaví, zezlátne a je hotovo. Před servírováním nechte lehce vychladnout, budou se vám snadněji krájet porce.
Jak uvařit polévku z hub a červené čočky | recept na houbovou polévku. Tato hustá zeleninovo-houbová polévka přijde vhod v chladnějších podzimních dne…
Jak připravit houbovou paštiku | recept z čerstvých lesních hub. Název houbová paštika je celkem zavádějící, respektuji oficiální název, ale lépe by s…
Letos je mimořádně příznivé počasí a tak v hojné míře roste mnoho druhů hub. Nemusíte ani chodit do lesa, houbička, kterou vám chci představit a nabíd…
Z vycházky už si v tuto dobu, máte-li štěstí, můžete přinést čerstvé houby. Mezi nejznámější druhy rostoucí na jaře patří kromě jiných i Závojenka pod…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku