Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct cukety plněné ricottou, špenátem a fetou | recept

Jak zapéct cukety plněné ricottou, špenátem a fetou | recept. Výtečné a lety ověřené spojení smetanové ricotty, jemného špenátu a výrazného sýru oslňuje jako náplň slaných koláčů i velkých těstovin, ale zapůsobí i coby nádivka jemných a šťavnatých cuket. Jejich společným zapečením získáte příjemně lehký a chuťově vyvážený pokrm.

Co je potřeba

  • 2 mladé cukety
  • olivový olej na potření cuket
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Na nádivku:

  • 150 g ricotty
  • 100 g sýru Feta
  • 1 vajíčko
  • 300 g zmrazeného listového špenátu (z uvedeného množství po rozmražení a zbavení přebytečné tekutiny získáte potřebných 150 g špenátu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř a muškátový oříšek k dochucení
1

Cukety podélně rozkrojte na polovinu, lžičkou vydlabejte měkký vnitřek, osolte, opepřete a potřete ze všech stran olejem.

V zapékací míse je pak přikryté alobalem dejte na 15–20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). Mladším cuketám stačí kratší doba, větším i pár minut přidejte.

2

Mezitím na pánvi rozpalte olej a nadrobno nasekaný česnek na něm orestujte dozlatova.

3

Do pánve přidejte vody zbavený posekaný špenát a vše jen krátce promíchejte. Nechejte chladnout.

K přípravě můžete použít i čerstvý listový špenát, s nímž bude nádivka chuťově intenzivnější.  V takovém případě nechejte čerstvé špenátové lístky na pánvi s česnekem zavadnout a změknout.

4

V misce utřete ricottu, vajíčko a rozdrobenou fetu.

5

Do sýrového základu přidejte zchladlý špenát a směs okořeňte solí, pepřem i muškátovým oříškem.

6

Takto připravenou nádivkou plňte předpečené cukety a již nepřikryté je vložte zpět do trouby, kde je přibližně 30 minut při již nastavených stupních dopékejte dozlatova.

  • Nádivku můžete chuťově zvýraznit přidáním mletého římského kmínu, který s muškátovým oříškem a špenátem dokonale ladí. Rovněž ji můžete ozvláštnit přidáním aromatické a výrazné nivy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.