Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct květák s dvěma druhy sýrů | recept z květáku

Jak zapéct květák s dvěma druhy sýrů | recept na rychlý pokrm z květáku. Recept na takto připravený květák jsem objevila v jedné diskusi na internetu. Na první přečtení mě zaujal, líbí se mi, že se nemusí nic přesně odvažovat a záleží na vás, jaký poměr jednotlivých složek zvolíte. Jídlo je hodně syté a vzhledem k současným cenám květáku  i poměrně drahé, přesto ho občas i v zimě uvařím.

Co je potřeba

  • květák
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • bazalka
  • podle chuti chilli paprička
  • mozzarella
  • parmezán

Omáčka:

  • lžíce oleje
  • 70 g rajského protlaku
  • půlku středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • sůl
  • pepř
  • stonek bazalky
  • několik lžic vody
1

Růžici květáku očistěte a ostrým nožem ji nakrájejte na plátky. Kousky, které odpadnou využijte třeba na polévku nebo salát. Obě strany potřete olejem, osolte a okořeňte pepřem. Plátky položte na plech s papírem na pečení.

2

Předehřejte troubu na 200 °C a dejte květák opéct. Asi po 15 minutách pečení ho obraťte a nechte ještě 10 minut opékat druhou stranu.

Pak plech vyndejte z trouby a květák potřete ochucenou rajčatovou pastou.

Připravte ji takto: na lžíci oleje osmahněte velmi jemně nakrájenou (strouhanou) cibuli a rozdrcený česnek. Přidejte sůl, koření a rajský protlak s několika lžícemi vody. Nechte provařit, výsledkem musí být hustá pasta.

3

Květák s rajčatovou omáčkou hustě posypte strouhanou mozzarellou. Záměrně neuvádím množství, to si určete podle vlastního uvážení. Sýr posypte čerstvou (sušenou) bazalkou a nakonec přijde vrstva parmezánu. Vraťte do trouby a nechte sýr roztavit a zezlátnout.

4

Takto připravený květák se může podávat jako samostatný pokrm nebo s bramborem.

Přidejte ke květáku kousky předvařených brambor a nechte společně dopéct.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články