Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept. Lilek zapečený v troubě snadno připraví i začátečník v kuchyni. Nemusí se nic odměřovat a vážit, veškeré přísady se dávkují „od oka“ podle počtu strávníků nebo podle toho, jak velký máme hlad. Lilek v této úpravě můžete podávat s uvařenými brambory, pečivem i jen tak.

Co je potřeba

  • lilek
  • anglická slanina
  • rajčata
  • sýr vhodný na zapékání
  • olivový nebo jiný olej
  • sůl
  • mletý pepř
1

Lilek omyjte a podélně nakrájejte na plátky. Neodstraňujte stopku, aby lilek držel pohromadě. V pánvi rozpalte olej a do horkého položte lilek. Jednotlivé plátky rozložte do vějíře. Aby se dobře opekl, zatěžkejte ho hrncem s vodou. Krátce z obou stran osmahněte a lilek vyjměte.

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept
Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept
2

Rajčata nakrájejte na kolečka, sýr nastrouhejte na hrubé nudličky a anglickou slaninu potřebujete nakrájenou na plátky. Pokud ji máte v celku, můžete ji nakrájet na kostičky nebo tenké hranolky.

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept
Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept
3

Lilek posolte a okořeňte mletým pepřem. Mezi jednotlivé plátky pokládejte rajče a slaninu. Nakonec to celé zakryjte rozstrouhaným sýrem.

Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při 200 °C. Povrch musí zezlátnout. Ihned servírujte.

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept
Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept

Tipy

Místo tvrdého sýra můžete lilek posypat sýrem balkánského typu. V tom případě ale zeleninu nesolte, slanost sýra je dostačující.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články