Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct patizon s mletým masem

Patizon je snad tvarově nejhezčí ze všech tykví. Nejčastěji v obchodech narazíte na druh s bílou slupkou, ale pěstuje se v různých variantách se slupkou zelenou, žlutou i pruhovanou. Patizon má jemnou krémovou dužinu, nejchutnější jsou malé tykvičky. U nás není tak oblíbený jako jiné druhy tykví, je to škoda, protože v kuchyni jej lze připravit mnoha způsoby. Malé plody se nakládají, větší se mohou grilovat, zapékat, smažit. Jsou také vděčným materiálem k podzimním dekoracím. V dnešním článku se dozvíte, jak připravit patizon plněný mletým masem.

Co je potřeba

  • 1 patizon
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • trochu chilli
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 100 g mozzarelly
  • olivový olej
1

Patizon se může konzumovat i se slupkou. Tepelnou úpravou změkne, stačí odkrojit jen stopku a tvrdou část na druhém konci. Patizon překrojte a vydlabejte měkký střed. Jestliže chcete zkrátit dobu zapékání, patizon ještě před rozkrojením povařte ve vodě asi 10 minut, dokud jehlicí snadno nepropíchnete slupku. 

2

Mleté maso dobře propracujte s prolisovaným česnekem, vejcem a kořením. Část masa můžete nahradit vařenou rýží. Přidejte polovinu strouhaného sýra, promíchejte. 

3

Spodní část tykve naplňte masovou směsí a přiklopte druhou částí. Patizon potřete olivovým olejem a osolte. Pokud jste patizon předvařili, položte ho do zapékací misky a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte do té doby, dokud patizon nezměkne. Před koncem pečení zeleninu posypte zbývajícím sýrem a nechte zezlátnout.

4

Jestliže plníte nepředvařený plod, po naplnění ho zabalte do alobalu a dejte do trouby. Jakmile patizon změkne, odstraňte folii, posypte sýrem a dopečte. Plněný patizon se podává s chlebem, nebo jen tak, bez přílohy.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.