Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zdravé je jablko | recept na jablkový crumble

Jablko je ovoce, které je běžně dostupné. Je jedním z nejpěstovanějších ovocných druhů. Můžeme snadno využít domácí produkci a je i cenově dostupné.

Jablko je navíc velice zdravé.

Co je potřeba

  • 6 středních jablek
  • 100 g hladké mouky
  • 100 dkg třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • tuk na vymazání pekáčku
  • skořice, rozinky, mandle – nemusí být
1

Jak a proč je zdravé jablko

  • Příznivě ovlivňuje zažívání a zlepšuje činnost střev.
  • Obsažené enzymy pozitivně působí na žaludeční a střevní potíže.
  • Obsažené organické kyseliny (jablečná, citronová, jantarová, mléčná, salicylová) mají alkalizující účinky v krvi a tkáních, obnovují střevní flóru a brání kvašení ve střevech.
  • Obsažené taniny mají stahující a protizánětlivé účinky.
  • Obsažený pektin (vláknina) váže ve střevech vodu, odpadní látky a podporuje vylučování toxinů, působí příznivě proti rakovině tlustého střeva, v kombinaci s organickými kyselinami obnovuje i bakteriální flóru.
  • Obsažené flavonoidy zabraňují ukládání cholesterolu ve stěnách cév a zastavují rozvoj aterosklerózy, výrazně snižují riziko nemocí mozku včetně Alzheimerovy choroby.

Další příznivé účinky jablek na naše zdraví

Mají detoxikační účinky, močopudné účinky, posilují imunitu, zklidňují nervovou soustavu a spoustu dalších pozitivních účinků.

2

Postup přípravy jablkového crumble

Jablka umyjeme a zbavíme je jádřinců. Jablka nakrájíme na kostičky nebo plátky. Takto připravená jablka můžeme dochutit skořicí a přidat rozinky a mandle. Ale tyto ingredience přidávat nemusíme, crumble bude i tak velice chutný. Nakrájená jablka dáme do vymazaného pekáče.

3

Připravíme si drobenku. Do misky dáme máslo s cukrem a rozmícháme. Pak přidáme mouku a ovesné vločky a dobře promícháme. Přípravu drobenky můžeme urychlit i použitím tyčového mixéru. Připravenou drobenku nasypeme na jablka v pekáčku.

4

Pečeme v troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut. Pečeme tak dlouho, dokud není na povrchu křupavá krusta. Po upečení necháme crumble chvilinku zchladnout a servírujeme. Můžeme dochutit zakysanou smetanou. Výborný je i studený, takže nevadí pokud nám zbyde do příštího dne.

Pokud máte malé zapékací mističky, můžete péct jednotlivé porce v nich a servírování je pak jednodušší.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.