Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat ostružiny

Pomalu končí prázdniny a to je čas, kdy dozrávají další lesní plody - ostružiny. Na ostružiny už dávno nemusíte chodit jen do lesa, bylo vyšlechtěno mnoho zahradních kultivarů a některé z nich jsou dokonce beztrnné. Ale z vlastní zkušenosti vím, že na džemy a jiné výrobky jsou ty „divoké“ z lesa mnohem lepší než velké zahradní plody. Mají totiž lepší vůni. Takže máte-li chuť a čas, vydejte se do přírody na sběr ostružin a zkuste je nějak zpracovat. Inspiraci najdete třeba v našem článku.

Co je potřeba

  • ostružiny 
  • ostatní ingredience v jednotlivých krocích
1

Pár pravidel na úvod

Pro všechny druhy ostružinových výrobků platí stejná pravidla, proto je úvodem shrnu:

  • Pro dobrou chuť a kvalitu vybírejte jen zralé a zdravé plody.
  • Pozor na plísně, ve vlhkém počasí bývají ostružiny často plesnivé.
  • Ostružiny omyjte v sítku pod tekoucí vodou a nechte okapat.
  • Ostružiny intenzivně barví, používejte nejlépe nerezové nádobí.
  • Dřevěné vařečky se také při vaření džemu zbarví, po omytí citronovou šťávou se zabarvení zmírní a po několikerém umytí zmizí.
  • Z ostružin na džem odstraňuji otravná zrníčka.

Ostružiny rozmixujte, podlijte několika lžícemi vody a zahřejte, nevařte! Pak přes jemné síto prolisujte. Zrníčka se zbytky dužiny zalijte bílým vinným octem a nechte 3 týdny stát. Občas protřepejte. Pak sceďte a máte výborný ocet do salátů. Několik kapek octa ve sklenici vody vás osvěží.

2

Džem z hrušek a ostružin

Co budeme potřebovat:

  • 750 g vykrájených hrušek
  • šťáva z 1 kg ostružin
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 kg cukru
  • 20 g citrusového pektinu

Hrušky nakrájejte na drobné kostičky, vložte do prolisovaných ostružin a přidejte 900 g cukru. Uveďte do varu. Jakmile se směs začne vařit, přidejte citronovou šťávu a pektin rozmíchaný ve 100 g cukru. Po 5 minutách varu (stále míchejte) odstavte a nechte asi 5 minut stát. Pak naplňte do sklenic a otočte je dnem vzhůru. Nemusíte zavařovat.

3

Kořeněný ostružinový džem

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg prolisovaných ostružin
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 hřebíčky
  • svitek skořice
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 kg cukru
  • 10 g pektinu

Do ostružinového protlaku přidejte koření a 900 g cukru. Vařte 5 minut, pak přidejte zbývající cukr s pektinem a citronovou šťávou. Vařte dalších 5 minut. Stále míchejte. Pak odstavte a naplňte sklenice. Otočte je dnem vzhůru a dále již nezavařujte.

4

Ostrý džem s jalapeňo papričkami

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg ostružinového protlaku
  • 250 ml jablečného octa
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 1,5 kg cukru
  • 4 jalapeňo
  • 10 g pektinu

Ostružinový protlak rozřeďte octem a citronem, přidejte drobně krájené papričky, cukr a přiveďte do varu. Pak přidejte pektin s předem oddělenou malou částí cukru a vařte ještě 5 minut. Džem je výborný k masu.

5

Džem s citronovou kůrou

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg ostružinového protlaku
  • 1 kg cukru
  • 10 g pektinu
  • kůra a šťáva ze 2 citronů

Oddělte 100 g cukru a promíchejte s pektinem. Zbývající ingredience uveďte do varu a po 3 minutách přidejte pektin s cukrem. 5 minut za stálého míchání vařte, pak naplňte do sklenic. Sklenice otočte dnem vzhůru.

6

Kvašená ostružinová šťáva

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg ostružin
  • 200 g cukru
  • cukr podle chuti

Ostružiny rozmačkejte, promíchejte s cukrem a nechte 4 dny kvasit. Po vykvašení šťávu přefiltrujte přes husté síto nebo plátno. Šťávu povařte asi 6 minut, doslaďte podle chuti. Pěnu, která se při zahřívání tvoří, odstraňujte. Nalijte ještě horké do lahví a sterilujte 20 minut při 80 °C.

7

Džem z ostružin s kávou (můj letošní favorit)

Co budeme potřebovat:

  • 900 g  ostružinového protlaku
  • 200 ml vody
  • 1 navršená lžíce kávových zrn
  • 1 kg cukru
  • 10 g pektinu

Kávová zrna roztlučte nebo nahrubo rozdrťte. Zalijte je vodou, minutu povařte a nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. Pak roztok přefiltrujte přes jemné síto. V nádobě smíchejte ostružinový protlak s 900 cukru a přecezenou kávou. Uveďte do varu a jakmile  směs začne vařit, přidejte pektin rozmíchaný ve zbytku cukru. Povařte 5 minut a horké plňte do sklenic. Do každé sklenice přidejte 1–2 celá kávová zrnka. Džem po rozležení chutná ještě lépe než hned po uvaření. Když sklenice s horkým džemem otočíte dnem vzhůru, nemusíte již sterilovat.

8

Ostružinový džem s čokoládou

Co budeme potřebovat:

  • 900 g ostružinového protlaku
  • 50 g 99% čokolády
  • 700 g cukru
  • 10 g pektinu

Do protlaku rozlámejte čokoládu na malé kousky a promíchejte s 600 g cukru. Zahřejte, jakmile se čokoláda rozpustí a směs začne vařit, přidejte zbývající cukr promíchaný s pektinem. Vařte 5 minut a horké plňte do sklenic. Džem se za několik dní správně „rozleží“.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ostružinový koláč s ořechy
Jak upéct ostružinový koláč s ořechy | recept na koláč z ostružin. Ještě stále jsou ostružiníky obsypané plody a je škoda to nevyužít. Ostružiníky ros…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.