Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat a uchovat houby

Houby jsou zvláštním a voňavým darem přírody. Tento každoročně relativně krátkodobý dar lesa se lidstvo od pradávna snažilo uchovat tak, aby byl použitelný i v jiném ročním období. Motivace konzervovat houby je zejména tehdy, když se jich urodí víc než se dá zužitkovat a také pro gurmánský apetit i mimo sezónu. Jak houby zpracovat, aby jsme zachovali jejich hodnoty a typické aroma? Přináším vám tipy, jak houby zpracovat a uchovat.

1

Sušení hub Nejběžnější metoda jak houby uchovat je jejich sušení. Snadné, moderní a rychlé řešení je sušička. Ale houby můžeme usušit starou a osvědčenou metodou i bez sušičky. Nejlepší k sušení je rám s pletivem, kde je přístupný ze všech stran vzduch, tedy i zespodu. Sušení by mělo být pozvolné (ne na prudkém slunci) a hlavně tam, kde je cirkulace vzduchu (mírný průvan). Pokud je vlhké počasí a náš byt je nasycen vlhkostí, pak musíme při sušení hub zajistit jemný průvan, jinak by mohly houby začít plesnivět. Houby sušené na plechu většinou zčernají, neboť ze spodní strany není dobrý přístup vzduchu.

2

Nejdříve houby dobře očistíme ─ čistým mokrým hadříkem otíráme kloboučky hub od nečistot, jehličí a listí, nohy hub oškrábneme nožíkem. Napadené a červivé houby vyhodíme. Očištěné houby rozložíme na rámy s pletivem. Houby klademe na rám jen v jedné vrstvě, aby k nim dobře pronikl vzduch. Další možností je houby navléknout jako korále na pevnou nit a zavěsit je do oken nebo kamkoliv do průvanu, tam bude stoprocentně zajištěn přístup vzduchu ─ tak jak to dělaly naše babičky.

3

Uskladnění hub Pro vyšší efekt dobře usušené houby naplníme do suchých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčkem a sterilizujeme v horkovzdušné troubě asi 15 až 20 minut při 90 °C. Uchovají se tak nádherně voňavé. Uskladňování sušených hub je nejvhodnější v uzavíratelných sklenicích, nedostanou se k nim moli a jiné nečistoty.

4

Zpracování hub Smaženice je asi nejoblíbenější způsob zpracování čerstvě donesených hub z lesa. Aby byly houby lépe stravitelné, můžeme využít jednu osvědčenou úpravu ─ ještě před smažením nakrájené kousky hub zakápneme citronovou šťávou. Citron spolehlivě zlepší těžší stravitelnost hub. A dbejte na to, abyste houby dusili pod pokličkou nejméně 20 minut za občasného míchání a podlití vodou.

5

Říká se, že je nevhodné nebo snad zdravotně závadné konzumovat houby znovu ohřívané. Tento mýtus se nepotvrdil! Nedoporučuje se však, aby tepelně upravené houby "čekaly" několik hodin na kamnech a pak jste je konzumovali. Pokud jste je nesnědli a chcete si na nich ještě pochutnat později, dejte je ihned po vychladnutí do ledničky!

Autor: Jirina Novakova | Zobrazit autorská práva

Zdroj: www.sxc.hu/ Foto: Tatyana Postovyk,julen larruskain

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články