Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké recepty zvolit při grilování na Den dětí

Máte-li doma gril, bylo by škoda nevyžít jej pro skvělá grilovaná jídla na Den dětí. Že nevíte, která by to měla či mohla být? Nemáte nápady a inspiraci. Tady je několik chutných a dětmi vítaných pokrmů, které je nadchnou. 

1. Mini kuřecí špízy s barevnou zeleninou

Ingredience:

  • Kuřecí prsa nakrájená na menší kousky
  • Paprika (červená, žlutá, zelená) nakrájená na kostky
  • Cuketa nakrájená na kolečka
  • Cherry rajčátka
  • Olivový olej, sůl, pepř, bylinky (např. tymián, rozmarýn)

Postup:

  1. Kuřecí maso i zeleninu marinujte 30 minut v olivovém oleji s bylinkami, solí a pepřem.
  2. Naskládejte na špejle střídavě maso a zeleninu.

Grilujte na středním ohni 10–15 minut, dokud není maso propečené.

2. Domácí grilované mini hamburgery

Ingredience:

  • Mleté maso (hovězí, vepřové nebo mix)
  • Sůl, pepř, prolisovaný česnek
  • Mini housky
  • Salát, plátky rajčete, okurky, sýr, kečup, hořčice

Postup:

  1. Maso ochuťte solí, pepřem a česnekem, vytvarujte malé placičky.
  2. Grilujte na grilu 4–5 minut z každé strany.

Podávejte v mini houskách s oblíbenou zeleninou a omáčkami.

3. Grilované zeleninové špízy (vegetariánská varianta)

Ingredience:

  • Cuketa, lilek, paprika, žampiony, cherry rajčata
  • Olivový olej, sůl, pepř, bylinky

Postup:

  1. Nakrájej zeleninu na větší kousky, marinuj v oleji a bylinkách.

Naskládej na špejle a griluj 10 minut.

4. Grilované kukuřičné klasy

Ingredience:

  • Kukuřičné klasy
  • Máslo, sůl, pepř, případně bylinky (např. čerstvý koriandr nebo petrželka)

Postup:

  1. Kukuřici oloupej z většiny listů, ponech trochu, aby držely.
  2. Griluj na mírném ohni 15–20 minut a během grilování potírej máslem.

Nakonec posyp solí a bylinkami.

5. Opečené sýrové placky (halloumi nebo balkánský sýr)

Ingredience:

  • Halloumi sýr nakrájený na plátky
  • Olivový olej, pepř, sušené bylinky

Postup:

  1. Plátky sýra potřete olejem a grilujte 2–3 minuty z každé strany.
  2. Podávejte jako přílohu nebo samostatně.

Tipy

  • Připravte dětem malé „grilovací menu“ s různými druhy zeleniny a masa, aby si mohly samy vybrat.
  • Mějte připravené i dipy a omáčky – jogurtový dip, kečup, majonézu, česnekový dip.
  • Nezapomeňte na bezpečnost dětí u grilu – zajistěte, aby tam měli přístup jen dospělí.
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.