Na co si dát pozor při plánování kuchyně?
Kuchyně je jednou z nejdůležitějších místností, které v bytě nebo domě máme. O tom, jak jednou bude vypadat, sníme mnohdy už od mala, od chvíle, kdy v ní pomáháme svým rodičům. Než začneme plánovat svoji vlastní kuchyň, uplyne moře času, během kterého dost možná zjistíme, že nám vše tak úplně nevyhovuje, že by něco mohlo být lepší nebo praktičtější. Na co si dát při plánování kuchyně pozor, aby odpovídala našim potřebám?
O rozvržení kuchyně přemýšlejte už při rozvržení rozvodů
Kdo si kuchyň plánuje od základu, ten má jednu velkou výhodu. Může si rozvody navrhnout tak, aby přesně odpovídaly jeho představám o kuchyni. Všechny zásuvky by měly být dobře přístupné a kabeláž by měla vést ke spotřebičům. Pokud plánujete používat na vaření plyn, pak by přívod měl být vedle varné desky nebo trouby. A voda a odpad? Ty patří k dřezu nebo myčce nádobí.
Že musíte pracovat s tím, co máte? Pak si nejprve prostor na kuchyň nakreslete a do plánku zaneste všechna specifika prostoru, včetně rozvodů. Kuchyň pak vybírejte s ohledem na plánek, ušetříte si tím hromadu starostí.
Kuchyňské zóny nepodceňujte
Jednou z největších chyb, kterých se při plánování a zařizování kuchyně dopouštíme, je špatná ergonomie kuchyně. Na ní totiž závisí, jak se nám v prostoru bude pohybovat, jak na sebe budou jednotlivé úkony navazovat a jak moc času nám příprava jídla zabere. Když je ergonomie špatná, budeme běhat z jedné strany kuchyně na druhou a zbytečně ztratíme čas, který můžeme věnovat něčemu jinému.
Víte, že byste měli mít pořád na paměti kuchyňský trojúhelník, který udává pravidla pro ideální vzdálenost chladničky, kuchyňského dřezu a sporáku? Když přijde na jednotlivé zóny, pak by na skladovací zónu (spíž, chladnička) měla navazovat menší pracovní plocha, mycí zóna (dřez, myčka, odpadkový koš), hlavní pracovní plocha a až pak varná zóna. Lednička a sporák by se měly nacházet na opačném konci místnosti.
Dostatek úložného prostoru je třeba
V kuchyni má každý z nás celou řadu pomocníků, od nožů přes hrnce, prkénka a další kuchyňské příslušenství až po nejrůznější spotřebiče. Jak jinak taky všechny ty dobroty připravovat? No jo, ale kam je všechny uložit, když na kuchyňské lince být neustále nemohou? No přece do zásuvek, skříněk a na poličky. Pohlídejte si, abyste takového prostoru měli dostatek, a mohli tak mít vše pěkně po ruce.
Myslete i na osvětlení
Plánování kuchyně je náročné, kromě toho, že musíte vybrat kuchyňskou linku, naplánovat rozmístění jednotlivých dílů, vyřešit podlahu a pořídit si vhodné spotřebiče, nesmíte zapomenout ještě na jednu důležitou věc, která bude mít velký vliv na to, jak na vás a další osoby bude kuchyň působit. Řeč je o osvětlení. Jen hlavní zdroj nestačí, je třeba ho doplnit dalšími svítidly, jako jsou třeba LED světla pod horní skříňky, nástěnné svítidlo nebo světlo nad jídelní stůl.
Diskuze k článku