jaktak.cz

Jak zpracovat třešně

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Sezóna třešní je již v plném proudu, a pokud jste se jich již dosyta najedli v syrovém stavu či v bublanině, jistě přemýšlíte, jak zbývající úrodu zužitkovat, jelikož skladovatelnost čerstvých třešní trvá pouze pár dní. V následujícím článku se dozvíte tipy, jak třešně zpracovat.

Co je potřeba

Co je potřeba na třešňové čatní:

  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 chilli papričky
  • 2 hrnky vypeckovaných čerstvých či mražených třešní
  • 1/4 hrnku třtinového cukru 
  • 3 lžíce citronové šťávy (případně vinného či jablečného octa)
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky (hodí se např. oregano, koriandr, pro ozvláštnění pak třeba máta nebo levandule)
  • další koření dle chuti (např. kardamom, zázvor, hřebíček, apod.)

Krok 1

Existuje mnoho odrůd třešní – raných i pozdních, jež dozrávají v různých termínech v průběhu června a července. Třešně jsou vhodné pro přímý konzum, některé druhy se pak hodí k výrobě džemů (třeba srdcovky či tmavé chrupky), jiné pak pro přípravu domácích kompotů (např. žluté chrupky).

Níže uvádíme odkazy na povidla a džem z třešní:

Krok 2

Nejsnazším způsobem, jak třešně uskladnit, je zmražení vypeckovaných plodů. Určitě je poté velmi dobře využijete při přípravě nejrůznějších moučníků (např. bublaniny či ovocného koláče), ovocných knedlíků, smoothies, želé, případně zmrzliny. Třešně se v moučnících výborně kombinují s mákem.

Níže uvádíme odkazy na recepty z třešní:

Krok 3

Z tmavých chrupek si můžete vyrobit chutnou domácí marmeládu, sirup či griotku.

Pro výrobu domácího kompotu pak použijte zralé, avšak stále pevné třešně.

Krok 4

Třešně se dají použít také k přípravě pikantního čatní ke grilovaným pokrmům. Skvěle doplní hlavně sýry – ať již kozí či plísňové.

Čatní připravíme následujícím způsobem:

V rendlíku rozehřejeme rostlinný olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a chilli papričky a vše zhruba 5 minut restujeme. Posléze do rendlíku přisypeme vypeckované třešně a třtinový cukr, přilijeme citronovou šťávu a nakonec směs dochutíme solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Omáčku dusíme na mírném ohni asi 40 minut, dokud nezačne houstnout (více zhoustne po vychladnutí). Nakonec necháme čatní vychladnout a můžeme je podávat. Zbylé čatní skladujeme v uzavíratelné skleničce v lednici.

Krok 5

V neposlední řadě si zkuste toto chutné a sladké ovoce nasušit (nejlépe v sušičce ovoce, případně v troubě na velmi nízkou teplotu). V zimě si pak budete moci pochutnat na sušeném ovoci z vlastní zahrádky. Tento způsob je vhodný i pro zpracování přezrálých třešní.

Třešně trhejte spolu se stopkami, které se odstraňují až po omytí plodů. V místě po odtržení stopky se třešně začnou velmi rychle kazit.

Třešně lze také kandovat či nakládat do alkoholu (např. vodky, brandy či rumu).

Pokud si před zavařováním kompotu nejste jisti, zda v třešních nejsou červi, namočte je přes noc (nebo alespoň na 2 hodiny) do roztoku vody s klasickým lihovým octem (přidejte zhruba 1 lžíci octa na 1 litr vody). Červy vyplavou a poté už stačí jen třešně důkladně omýt čistou vodou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-tresne.html