Co je potřeba

  • třešně dle uvážení
  • 100 g mandlí

Na těsto:

  • 160 g másla
  • 4 vejce
  • 400 g polohrubé mouky
  • citronová kůra
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva 
  • 1/2 balíčku prášku do perníku
  • 200 g cukru nebo sladidla pro diabetiky v odpovídajícím množství (10 rovných čajových lžiček sladidla Irbis se stevií)
  • 250 ml mléka
1

Na bublaninu budeme potřebovat třešně. Já dávám přednost vypeckovaným třešním, bublaninu jimi hustě sypu a s peckami by to nebylo ono. Dáte-li ovoce méně, můžete v třešních pecky nechat. Dodají moučníku trochu jinou chuť. Vhodné jsou všechny druhy třešní, sladkovišní i višně.

2

V míse utřeme změklé máslo nebo jiný vhodný tuk na pečení se žloutky a cukrem nebo práškovým sladidlem. Přidáme odváženou mouku promíchanou s kypřicím práškem a práškem do perníku. Promícháme a zředíme mlékem. Dochutíme strouhanou citronovou kůrou.

3

Zvlášť si ušleháme pevný sníh ze zbylých 4 bílků. Sníh vpravíme do těsta. Bílky se musejí šlehat v čisté nádobě, nesmí být mastná a v bílku nesmí zůstat ani kousek žloutku, jinak se nepodaří ušlehat správně pevný sníh.

4

Pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do něj rozetřeme a povrch poklademe vypeckovanými třešněmi. Třešně posypeme mandlemi pokrájenými na tenké plátky nebo strouhanými nahrubo. Pečeme při 180 °C. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je bublanina dobře propečená – těsto se nesmí na špejli lepit. Po vychladnutí krájíme na čtverce. Na doprovodné fotografii je bublanina pečená v pekáči o rozměrech 210 x 380 mm. 

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)