Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct třešňovou bublaninu s mandlemi | recept i pro diabetiky

Jak upéct třešňovou bublaninu s mandlemi | recept i pro diabetiky

Třešňová bublanina s mandlemi | recept i pro diabetiky. Když se řeknou třešně, představíte si léto, koupání, prázdniny a bublaninu. Třešně letos dozrály o několik týdnů dříve než v jiných letech, a tak si je můžeme dopřát už teď a to nejenom rané májovky. Nabízím vám recept na trochu jinou než klasickou bublaninu. Nahradíte-li v rozpisu řepný cukr umělým sladidlem, mohou ji i diabetici (malé množství, diabetik si musí hlídat nejen cukr ve stravě). Mám vyzkoušené sladidlo v prášku Irbis se stévií, bublanina na obrázcích je s ním.

Co je potřeba

  • třešně dle uvážení
  • 100 g mandlí

Na těsto:

  • 160 g másla
  • 4 vejce
  • 400 g polohrubé mouky
  • citronová kůra
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva 
  • 1/2 balíčku prášku do perníku
  • 200 g cukru nebo sladidla pro diabetiky v odpovídajícím množství (10 rovných čajových lžiček sladidla Irbis se stevií)
  • 250 ml mléka
1

Na bublaninu budeme potřebovat třešně. Já dávám přednost vypeckovaným třešním, bublaninu jimi hustě sypu a s peckami by to nebylo ono. Dáte-li ovoce méně, můžete v třešních pecky nechat. Dodají moučníku trochu jinou chuť. Vhodné jsou všechny druhy třešní, sladkovišní i višně.

2

V míse utřeme změklé máslo nebo jiný vhodný tuk na pečení se žloutky a cukrem nebo práškovým sladidlem. Přidáme odváženou mouku promíchanou s kypřicím práškem a práškem do perníku. Promícháme a zředíme mlékem. Dochutíme strouhanou citronovou kůrou.

3

Zvlášť si ušleháme pevný sníh ze zbylých 4 bílků. Sníh vpravíme do těsta. Bílky se musejí šlehat v čisté nádobě, nesmí být mastná a v bílku nesmí zůstat ani kousek žloutku, jinak se nepodaří ušlehat správně pevný sníh.

4

Pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do něj rozetřeme a povrch poklademe vypeckovanými třešněmi. Třešně posypeme mandlemi pokrájenými na tenké plátky nebo strouhanými nahrubo. Pečeme při 180 °C. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je bublanina dobře propečená – těsto se nesmí na špejli lepit. Po vychladnutí krájíme na čtverce. Na doprovodné fotografii je bublanina pečená v pekáči o rozměrech 210 x 380 mm. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.