jaktak.cz

Jak připravit nejlepší bramborový salát

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bramborový salát je oblíbený a velmi variabilní. Jeho různé podoby se objevují i v zahraničních kuchyních, existuje mnoho českých krajových receptů a v každé rodině se také připravuje jinak a s jinými přísadami. Jedna je však společná pro všechny typy salátů, a to jsou brambory. K nim se přidávají většinou vejce, cibule, sladkokyselé okurky, ocet, majonéza, ale třeba i jablka, uzenina, kopr, červený paprikový lusk a další. Velice často se můžete setkat s tím, že ostatní ingredience přehluší množstvím i chutí základní surovinu – brambory. Nejdůležitější pravidlo pro bramborový salát však říká, že brambory musejí v pokrmu dominovat.

V článku se dozvíte, jaké vybrat přísady, aby byl bramborový salát dokonalý a nabídneme několik receptů: klasický, staročeský, s Moravankou, vídeňský, lehký, hanácký a podle šéfkuchaře. 

Odkud se bramborový salát rozšířil do mnoha zemí světa není zcela jasné. Podle nejrozšířenější teorie se recept přisuzuje ruskému kuchaři francouzsko-belgického původu Lucienu Olivierovi. Ten v 60. letech 19. století vytvořil recept (přísně tajný), který se ostatní kuchaři snažili napodobit. V průběhu času byly původní drahé suroviny nahrazovány levnějšími a dostupnějšími a salát Olivier (ruský salát) se rozšířil do ostatních zemí pod různými názvy – u nás je znám jako bramborový.

 

Bramborový salát může být podávaný teplý i studený. V některých částech Německa a také v Rakousku si pochutnávají na jeho teplé verzi, u nás známé jako vídeňský (rakouský) bramborový salát. V České republice, USA, severním Německu, Rusku, Polsku a ostatních zemích je běžně servírován chlazený.

Bramborový salát s majonézou a smažený kapr je český tradiční štědrovečerní pokrm. Po celý rok je oblíbeným chodem při oslavách, rychlou svačinou a nesmíme zapomenout na obložený chlebíček s nezbytným bramborovým salátem.

Bramborový salát bude dokonalý, pokud vyberete ty nejvhodnější a nejlepší ingredience. Kdysi byly někde zveřejněny výsledky výzkumu (v ČR), co ve správném klasickém bramborovém salátu nesmí chybět. Nejvíce respondentů se shodlo na tom, že to jsou samozřejmě brambory a pak okurky, vejce, majonéza, mrkev. Na dalších místech se umístila cibule s hráškem a uzenina, která byla nejdiskutovanější přísadou. Okrajově se vyskytlo např. avokádo, pomeranč, zavináče aj.

 

Jak vybrat brambory na salát

Prodejci jsou povinni uvádět varný typ prodávaných hlíz. Rozeznáváme 3 základní typy:

Chutný bramborový salát připravíte i z brambor s červenou slupkou, i zde záleží na varném tipu.

Nové brambory se nerozlišují typem, ale jsou nejblíže varnému typu A svojí pevnější dužinou.

Brambory na salát uvařte ve slupce nejlépe den předem.

Ostatní nejpoužívanější součásti bramborového salátu

Pro hezký vzhled salátu se snažte všechny přísady nakrájet stejně velké.

Salát okořeňte podle vlastní chuti, přidat můžete i jakokoli bylinku, hořčici, křen – zkrátka to, na co jste zvyklí. Bramborový salát je skvělý i bez majonézy, jen s bílým jogurtem nebo olejem. 

 

 

Bramborový salát slouží jako „strašák“ ve většině článků o vánočním přejídání a s ním spojenými nadbytečnými kilogramy. Ale pokud majonézu nahradíte olejem, bílým jogurtem či troškou zakysané smetany a vynecháte uzeninu, salát bude hned lehčí a o něco méně kalorický.

 

Jestliže se celý rok těšíte na „pravý salát se vším všudy“, tak se nestresujte a jednou za rok si pochutnejte bez výčitek. Dejte si na talíř rozumnou porci, nemusíte přece sníst půl kila na posezení.

Existuje rčení, které říká, že: „Problém není v tom, co sníte mezi Štědrým dnem a Silvestrem, ale v tom, co sníte mezi Silvestrem a Štědrým dnem.

Na závěr jsme pro vás připravili články s recepty na několik různých bramborových salátů, kterými se můžete inspirovat.

  1. Vídeňský bramborový salát se vám bude zdát na první pohled velmi chudý. Skládá se jen z brambor, cibule a zálivky.
  2. Bramborový salát podle norem – následující recept na bramborový salát je přepisem českých cechovních norem pro jeho výrobu.
  3. Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha – připravte si lehký bramborový salát na štědrovečerní večeři.
  4. Rychlý bramborový salát s Moravankou – vyzkoušený a jednoduchý. Nejvíce se mi osvědčil na obložené chlebíčky.
  5. Staročeský bramborový salát  – tradiční bramborový salát našich babiček. Podle původní receptury  Marie Janků-Sandtnerové.
  6. Zdravý a lehký bramborový salát – zkuste si ho připravit podle receptu Jany F.
  7. Hanácký bramborový salát – recept na Hanácký salát je z mé sbírky receptů.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-nejlepsi-bramborovy-salat.html