jaktak.cz

Jak zapéct kotlety v hlávkovém zelí | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zapečené kotlety v hlávkovém zelí | recept. Zelí se dá připravit na mnoho způsobů. Je oblíbenou přílohou, v kombinaci s jinými druhy zeleniny slouží k přípravě salátů a je součástí řady krajových specialit. Zelí je na trhu dostatek celý rok, a proto si následující specialitu můžete uvařit kdykoli, nejen na podzim.

Co je potřeba

  • 4-6 vepřových kotlet bez kosti (nebo plátky krkovice)
  • malá hlávka zelí
  • 1 cibule
  • malá konzerva rajského protlaku
  • 1 chilli paprika
  • 3 rajčata (několik cherry rajčat)
  • 120 ml bílého vína
  • lžička sladké papriky
  • sůl
  • hladká mouka
  • sádlo
  • voda

Krok 1

Plátky masa zlehka naklepejte, osolte a obalte v hladké mouce z obou stran. Na malém množství tuku obalené maso opečte, vyjměte a na chvilku odložte stranou.

Krok 2

Cibuli drobně pokrájejte a chilli papričku nakrájejete na tenká kolečka. Nepatříte-li k milovníkům pikantních jídel, pálivou papričku vynechte, ale s ní jídlo chutná lépe. 

Krok 3

Na zbylém tuku z opékání kotlet osmahněte cibuli, přidejte rajský protlak, sladkou papriku a pokrájenou feferonku. Přidejte asi 200 ml vody, vraťte do směsi maso a duste do poloměkka.

Krok 4

Zatímco se maso dusí, připravte si zelí. Hlávku očistěte od vnějších listů, vykrojte košťál a zbytek pokrájejte na nudličky. Zelí osolte a lehce poduste na malém množství tuku v jiné nádobě, než je maso.

Krok 5

Rajčata oloupejte a nakrájejte na menší kousky, pracujete-li s cherry rajčaty, stačí je překrájet na poloviny. Z rajčat půjde slupka lehce sloupnout, jestliže je předem krátce spaříte vroucí vodou.

Krok 6

Nakonec smíchejte masovou směs s dušeným zelím, přidejte rajčata, zalijte bílým vínem a promíchejte. Do zapékací misky rozložte trochu zelí, na něj položte plátky masa a zakryjte zbytkem zelí. Zapečte v troubě, zelí na povrchu zezlátne. Podávejte s chlebem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-kotlety-v-hlavkovem-zeli-recept.html