Přejít k hlavnímu obsahu

Jak koupit a vychutnat dobré saké | rady

Jak koupit a vychutnat dobré saké | rady

Jak koupit a vychutnat dobré saké | rady. Výraz saké v českých podmínkách označuje japonské rýžové víno. Získává se kvašením vody a rýže a obvykle obsahuje 15 až 16 % alkoholu. Saké se podává teplé i studené a nejlépe si ho vychutnáte z malých kalíšků.

Co je potřeba

saké

1

Kde koupit dobré saké

U nás jdou to především specializované asijské obchůdky ve větších městech. Docela dobře jsou na tom ještě některé lepší čajovny. Zato v čínských bistrech a restauracích nedoporučuji saké konzumovat vůbec. Dále se nabízí internetové obchody.

2

Kolik stojí saké?

Všeobecně lze říct, že pokud narazíte na láhev saké do 0,5 l levnější než 500 Kč, nebude nápoj uvnitř asi té nejlepší kvality. Dalším cenným zdrojem jsou zkušenosti dalších obdivovatelů saké, takže pře nákupem rozhodně neváhejte zapátrat na internetových fórech. Nejrůznější slevové a výprodejové akce na saké také nebývají bez rizika. Saké totiž na rozdíl od klasického vína nezraje. Mělo by se zkonzumovat do jednoho roku po vyrobení. Hlídejte si tedy datum výroby.

3

Kde skladovat saké?

Ideálně na tmavém místě s nízkou teplotou. Nejlepší je chladný sklep, ale přinejhorším ho můžete uložit i v na nejvyšší police v lednici, kde se teplota pohybuje okolo 8°C. Po otevření je nejlepší vypít saké hned. Na jeden den je možné uchovat dobře utěsněnou láhev v lednici, ale často se to projeví na chuti.

4

Jak si vychutnat saké?

Zda servírovat saké teplé či studené záleží na mnoha věcech. Především na druhu saké. Existují saké vhodné speciálně pro konzumaci za tepla, které podporuje dokonalé rozvinutí jejich chuti (např. Junmai), ale také jemné svěží druhy, u kterých by teplo zničilo jejich jedinečné aroma (např. Daiginjo). Kvalifikovaný prodejce by vám měl poradit. Záleží také na ročním období, kdy saké konzumujete. Japonci dávají teplé saké zásadně v zimě, po zbytek roku ho konzumují vychlazené nebo při pokojové teplotě. K popíjení saké se tradičně používají malé keramické kalíšky, jejichž tvar dovoluje vychutnat si skvěle nejen samotný nápoj, ale i jeho aroma. Nalévají se maximálně do poloviny, a pokud byste chtěli zůstat věrní japonským tradicím, nechte si svůj kalíšek nalít vždy od někoho jiného, jinak budete za ožralu. Méně často se používají kalíšky dřevěné nebo kovové.

Tipy

I když se slovo saké píše s dlouhým é, výslovnost je krátká, bez akcentu.

Varování

V Japonsku označují pojmem saké alkohol všeobecně. Pokud se budete chtít v restauraci vyhnout nepříjemným nedorozuměním, použijte výraz nihonšu, který znamená, že chcete opravdu to pravé saké jen z rýže a vody.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit likér z jahod | recept
Jak vyrobit likér z jahod | recept
Jak vyrobit likér z jahod | recept. Výroba domácích vín a likérů má u nás tradici, v každé vesnici se najde někdo, kdo se touto činností zabývá. Aby s…