Přejít k hlavnímu obsahu

Jak kuchyňsky upravit kopřivu dvoudomou

Kopřiva dvoudomá bývala dříve jídána z nouze, pak jako příjemné zpestření jarního jídlníčku, dnes někdy tak trochu jako „demonstrace“ zdravého žití. Když si vezmeme od všeho kousek, dostaneme se na tu správnou míru. Kopřiva opravdu nic nestojí, pokrmy s ní jsou pikantní a je skutečně velmi zdravá. Jak kuchyňsky upravit kopřivu dvoudomou?

Co je potřeba

  • Košík nebo látková taška
  • Rukavice
  • Kuchyňské náčiní a nádobí
  • Sporák, vařič
1

Na sběr kopřivy dvoudomé se vypravíme s košíkem a rukavicemi, křehké ostny na lodyze i listech kopřivy žahají. Sbíráme mladé světlezelené rostliny, a pouze v místech, o nichž máme jistotu, že nejsou znečištěna. Kopřivu nesbíráme na skládkách, v okolí silnic a železničních náspů, v místech, kam lidé vodí venčit psy. Pro kuchyňské účely trháme nekvetoucí vršek nati.

2

Nasbírané kopřivy vysypeme nejlépe do dřezu a spaříme je horkou vodou. Dále z nich vybereme nežádoucí rostlinné příměsi a nakonec řádně kopřivy propereme.

3

Vybíráme menší svazečky kopřivy, odkrojíme silnější stonky (ty můžeme později svařit jako zálivku na kvítka, nebo odvar pít jako čaj či si jím opláchnout vlasy).

4

Kopřivy krátce povaříme. Vodu slijeme (přidáme k odvaru ze stonků). Tím kopřivy zbavíme intenzívní chuti a vůně, která ve větším množství nemusí být někomu příjemná. S uvařenou kopřivou pracujeme dále jako například se špenátem.

5

Kopřiva ala špenát. Asi dva litry kopřiv omyjeme, svaříme a rozmixujeme (stačí i ručník mixerem). Na oleji osmahneme cibuli, přidáme kopřivy, chvíli dusíme (je-li třeba, trochu podlejeme vývarem nebo vodou). Do protlaku vmícháme dvě vejce, několik rozetřených stroužků česneku, sůl, trochu pepře a hrst čerstvé strouhánky (odebere přebytečnou vodu). Podáváme jako špenát – s brambory, bramborovými knedlíky a nějakým kouskem dobrého masa. Nechutná to úplně jako špenát, jsou to kopřivy, ale je to zajímavé (i když poměrně pracné) zpestření.

6

Co dále s kopřivami: Syrové nespařené přidáváme do polévek (bramborová, zeleninová), několik hrstí nasekaných syrových kopřiv můžeme přidat do bramboráků (zvednou jejich nutriční hodnotu, odlehčí je a bramboráky dostanou pikantní chuť), na drobno nasekané přidáváme do noků (buď noky do polévky nebo jako příloha). Sekané kopřivy obmění chuť karbanátků (z masa, zeleniny, ale zejména z obilnin – pohanka) a zapékaných masových fáší. Klasikou je přidávat kopřivy do nádivky z vajec, bílého pečiva a uzeného masa, což je sice velikonoční pokrm, ale chutná i koncem jara. Nesnědené kopřivy nasušíme na zimní období. Vaříme z nich čaj nebo si jimi oplachujeme vlasy.

Autor: jezzina | Zobrazit autorská práva

Foto: 1 - sxc, ostatní Zuzana Plocková

Hodnocení
ATItas48 (neověřeno) | Po, 06/02/2014 - 01:06

Sbírám je každé jaro a dělám z nich špenát, je výborný, chutná mi více jak normální špenát, ale, prvně jej vyperu, potom spařím a vodu použiji jako čaj, nadrobno nakrájím a dále jako normální špenát. Používám ho do všeho,do nádivek, vajec, pomazánek atd. Když jich mám více, tak je spařené a pokrájené uložím do mrazáku, mám je pak skoro celý rok.

Další zajímavé články