Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na cizrnový dortík s banány a krémem | recept bez lepku

Jak na cizrnový dortík s banány a krémem | recept bez lepku

Koláč kyprý, vlahý a tak dobrý, že nikdo nepozná, že jde o bezlepkový dortík z cizrny. K dokonalosti ho povznese krém  z arašídového másla ochucený sladkými banány a vyladěný avokádem. To vše, ve spojení s tmavým kakaem, se zaslouží o zákusek veskrze skvostný a oslnivý.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete cizrnový dortík v koláčové formě o velikosti 28 cm

Na bezlepkové cizrnové těsto:

  • 1 a ½ plechovky sterilované cizrny (cca 400 g uvařené cizrny)
  • 150 g sušených vypeckovaných datlí
  • 4 vajíčka
  • 2 hodně zralé banány
  • 75 ml mléka
  • 120 g arašídového másla
  • 30 g tmavého kakaa
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kypřícího prášku bez lepku
  • 1 hrnek uvařeného černého čaje k naložení datlí

Na tmavý banánovo-avokádový krém:

  • 2 hodně zralé banány
  • 1 menší zralé avokádo
  • 1–2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce tmavého kakaa

 

1

Toto zdravě bezlepkové pečení začněte naložením vypeckovaných a na čtvrtky nakrájených datlí do horkého uvařeného černého čaje.  V čaji je nechejte marinovat přibližně hodinu, čímž dokonale změknout, vstřebají nádech černého čaje a stanou se tak skvělou podporou zralých banánů k oslazení cizrnového dortíku.

naložení vypeckovaných, na čtvrtky nakrájených datlí do uvařeného černého čaje
2

Dostatečně měkké datle pak rozmixujte se scezenou cizrnou na hladkou a hutnou pastu.

rozmixování změklých datlí se scezenou cizrnou na hladkou a hutnou pastu
3

V průběhu mixování k nim postupně přidávejte vajíčka, hezky jedno po druhém. Tím bude základ cizrnového dortíku řídnout a poměrně tuhá hmota z datlí a cizrny půjde mixovat daleko snadněji.  

postupné přidání vajíček do cizrnovo-datlové hladké pasty
4

Poslední tekutou složkou potřebnou do zdravě bezlepkového základu je mléko s rozpuštěným, avšak zchladlým arašídovým máslem, které postupně přimíchejte a v závěru promixujte s cizrnovou směsí.

přidání mléka a rozpuštěného arašídového másla coby poslední tekuté složky potřebné ke zvláčnění bezlepkového základu
5

V míse pak cizrnový základ obohaťte rozmačkanými zralými banány.

obohacení cizrnového základu rozmačkanými zralými banány
6

Oslaďte cukrem, kdy jeho množství upravte dle chuti, a především dle zralosti použitých banánů, přisypte tmavé kakao s kypřícím práškem a jedlou sodou a vše vypracujte vařečkou do litého těsta.

oslazení a přimíchání sypkých složek cizrnového těsta
7

Lité, zdravě bezlepkové těsto urovnejte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 50–55 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte propečení zapíchnutím špejle do středu cizrnového korpusu. Poté nechejte ve formě zcela vychladnout.

urovnání litého, zdravě bezlepkového těsta do koláčové formy a jeho následné pečení
8

V průběhu pečení a chladnutí tmavého cizrnového korpusu oloupejte avokádo, odstraňte pecku a se zralými banány rozmixujte na hladkou kaši.

začátek přípravy banánovo-avokádového krému rozmačkáním avokáda a zralých banánů
9

Do směsi pak vmíchejte povolené arašídové máslo a propracujte v hladký banánovo-avokádový krém.

doplnění směsi arašídovým máslem
10

Dosud světlý banánovo-avokádový krém obarvěte kakaem a takto připravený, již tmavý krém dejte do lednice vychladit a lehce zatuhnout.  

obarvení světlého banánovo-avokádového krému kakaem
11

Po náležitém vychlazení krému a zchladnutí korpusu naneste banánovo-avokádový krém na cizrnový základ a dokončete tím přípravu tohoto výtečného, přitom však zdravě bezlepkového tmavého cizrnového dortíku s banány a tmavým, banánovo-avokádovým krémem.

Ozdobený dortík pak ještě ve formě přesuňte do lednice k vychlazení a proležení a teprve poté jej krájejte na jednotlivé, temně tmavé, úžasně kypré a vlahé klínky.

Recept na dort bez lepku s cizrnou, který byste neměli přehlédnout: https://www.jaktak.cz/jak-upect-red-velvet-brownies-z-cervene-repy-recept.html

dokončení zdravě bezlepkového cizrnového dortíku nanesením tmavého banánovo-avokádového krému

Tipy

  • Některé suroviny tohoto zdravě bezlepkového cizrnového dortíku můžete dle své chuti obměňovat a dopřát si tak jeho několik variant s odlišnými tóny. Výsledný dortík bude mnohem jemnější při zakomponování másla z kešu oříšků namísto arašídového másla, třtinový cukr lze zaměnit za datlový sirup či med, anebo dortík provonět vanilkou, respektive vanilkovou esencí či aroma.   

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.